Популярното уеб издание The Washington Post съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал указа за създаването на космическите сили Space Force. В официалното си изявление пред журналистите Тръмп каза, че Америка трябва да е подготвена.

Сега ръководителят на Пентагона трябва да подготви съответния законопроект, който да бъде внесен за потвърждаване в Конгреса. Основната задача на новите космически войски е сдържането на агресията в космоса и защитата на интересите на САЩ в космическото пространство.

Космическата войска ще стане шестият вид въоръжени сили на САЩ. Новите войски ще се ръководят от цивилно лице, подчинено на министъра на военновъздушните сили. Космическите сили ще се занимават със секретни сателитни системи, отбранителни космически операции, разполагането на сензори за регистриране изстрелването на ракети от Земята и други. Според Тръмп, създаването на новия тип войски е приоритетна задача за националната безопасност на страната.

Според политическите анализатори, това решение на президента на САЩ е свързано с новата надпревара във въоръжаването. През месец юни миналата година Тръмп заяви, че САЩ е лидер в космоса и няма да позволи на Китай, Русия и която да било друга страна да изпревари Америка. А през месец август 2018-та година вицепрезидентът Майк Пенс официално обяви, че започва създаването на новия род войски.