В Китай приключи презентацията на Xiaomi, в рамките на която бяха представени новите смартфони на компанията – Mi 9, Mi 9 Explorer Edition и Mi 9 SE. На пръв поглед мобилните устройства си приличат, но разлики има.

Главният представител на новата серия е Mi 9. Телефонът е оборудван с 6,39-инчов AMOLED дисплей Full HD+ резолюция и малък капкообразен прорез в горната част. Използва се флагманския чип Snapdragon 855 с тактова честота 2,84 GHz. Налични са 6 или 8 GB оперативна памет и UFS 2.1 вградена памет с капацитет 128 GB. В тестовете на AnTuTu смартфонът показа рекордните 387 000 точки.

За първи път в смартфоните на Xiaomi е реализирана технологията Game Turbo. Тя използва машинно обучение и автоматично освобождава всичките ресурси на процесора и на графичния ускорител за нуждите на тежките видеоигри. Производителят заяви, че това дава възможност на новото мобилно устройство без проблем да стартира и най-тежките заглавия и дори игрите, които ще излязат през следващите 2-3 години.

Другата силна страна на новия смартфон е камерата. Основната камера е тройна. Първият фотосензор е с резолюция 48 МР с поддръжката на технологията Quad Bayer, при която четири пиксела се обединяват в един, за по-добра детайлност при всякакво осветяване на сцената. Вторият оптичен сензор е с резолюция 12 МР, телефото, осигуряващ 2х оптичното увеличение. Резолюцията на третия сензор е 16 МР, като неговата оптика е широкоъгълна (117 градуса). Камерата може да записва видео при скорост 960 кадъра в секунда и предлага алгоритми с елементи на изкуствен интелект за автоматично настройване на различните режими. Резолюцията на предната камера е 20 МР и е вградена поддръжката на технологията Super Pixel, която също като Quad Bayer, осигурява по-висока детайлност на снимката.

Специалистите на лабораторията DxOMark, известна със своите тестове на камерите и оптиката на мобилните устройства, публикува резултатите на Mi 9. Новият смартфон показа резултат от 107 точки, като отстъпи първите места в рейтинга само на Huawei Mate 20 Pro и P20 Pro (109 точки). Тестовете на DxOMark показаха 112 точки при снимките и 99 точки за видеата.

Xiaomi Mi 9 поддържа бързо безжично зареждане с мощност 20 W. Скенерът за пръстови отпечатъци е вграден в екрана на телефона и заема 25% от неговата площ. Налични са NFC чип за безконтактно разплащане и GPS модул с точност на определянето на местоположението под 1 метър. Предлагат се модели с три цвята на корпуса: черен, син и розов с преливащ цвят.

Базовата версия на Xiaomi Mi 9 с 6 GB оперативна памет и 128 GB флаш-диск е с цена 2999 китайски юана или приблизително $443. Моделът с 8 GB RAM струва $487 по днешния курс.

Xiaomi Mi 9 SE е опростена и по-достъпна версия на Mi 9. При сходен дизайн този телефон има 5,97-инчов AMOLED дисплей и се базира на геймърска версия на системата върху чипа Snapdragon 712. Основната камера е тройна с резолюция 48+8+5 МР. Предлагат се модели с 6/64 и 6/128 GB памети.

От останалите технически характеристики можем да се спрем на наличието на NFC модул, високата производителност в игрите и дългата автономна работа. Базовият вариант с 6/64 GB памети се предлага при цена $295, а по-старшият модел струва $340. Продажбите започват след няколко дни.

Смартфонът Mi 9 Explorer Edition е Pro версия на Mi 9 с две интересни разлики. Той има прозрачен заден панел, под който е поставен имитация на платка за мобилен телефон. И още, устройството разполага с 12 GB оперативна памет и 512 GB флаш-диск. Xiaomi обеща малко по-късно да съобщи повече подробности за топ-смартфона. В Китай Mi 9 Explorer Edition ще се продава при цена $590.