Лондон. Британските сили трябва да засилят разполагането на Арктика, за да защитят северния фланг на НАТО от Русия, съобщи Гавин Уилямсън.
Министърът на отбраната заяви, че Кралските морски пехотинци са започнали десетгодишна програма, която ще предвижда над хиляда войници да обучават всяка година със своите норвежки колеги, пише британският вестник The Telegraph.
Освен това той обяви, че новата британска флота самолети за лов на подводници ще лети над Арктика през следващата година при първото им разгръщане.
Експертите по сигурността предупредиха Великобритания и нейните съюзници да бъдат изключително предпазливи от намеренията на Русия в Арктика. В неотдавнашен доклад по този въпрос, комисията по отбрана предупреди: „Трудно е да се вярва, че мащабът и обхватът на военните сили, които са разгърнати от Русия в Арктика, изпълняват единствено отбранителни цели“.
Регионът е стратегически за НАТО, тъй като контролира маршрута към Атлантическия океан за руските подводници.
Министърът на отбраната заяви, че руската подводна дейност в Атлантическия океан се е увеличила десетократно през последните години и, че през 2017 г. Кралският флот е трябвало да прихване 33 руски кораба, приближаващи се към териториалните води на Великобритания, в сравнение със само един инцидент през 2010 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков