Лондон. Тони Блеър поиска нов референдум за Брекзит по време на реч в Мюнхен, в която бившият премиер нарече излизането на Великобритания от ЕС като „ужасна грешка“, пише в. Daily Express.
На двудневна конференция на ЕС, в която темата за Брекзит заемаше по-голямата част от дневния ред, Блеър предупреди, че ако Обединеното кралство напусне ЕС, британците ще бъдат безсилни сами по себе си срещу „гигантите“ САЩ и Китай. Той добави: „Ако бях министър-председател, бих се опитал да обясня на британците, че те имат избор единствено между безсмислен и болезнен Брекзит“. Според Блеър, би било безсмислено, също като Норвегия, да поддържате тесен контакт с ЕС - без да имате възможност да имате думата в правилата.
Той каза, че членството в ЕС е въпрос на балансираща сила и че, само германците или британците ще бъдат напълно безсилни срещу „гигантите“ САЩ и Китай.
Блеър добави: „Ако искаме да защитим нашия либерален начин на живот, можем да го направим само заедно“.
Като министър-председател, Тони Блеър се бори страстно за европейско Обединено кралство от 1997 до 2007 г. и направи опити да накара Великобритания да се откаже от паунда заради еврото.

Превод и редакция: Калоян Пенков