Лондон. Бивш ръководител на британската армия заяви, че Доналд Тръмп е прав като казва, че британците от „Ислямска държава“, държани в Сирия, трябва да бъдат върнати в Обединеното кралство, пише в. The Guardian.
Генерал Лорд Данат каза, че е важно те да бъдат третирани справедливо, за да се предотврати радикализирането на другите и да се даде пример на останалия свят.
Той каза: „Обикновено не съм съгласен с Доналд Тръмп, но в този случай мисля, че той е прав.
„Ако има… голям брой чуждестранни бойци в плен в Сирия, които произхождат от страни като Великобритания, тогава те са наши граждани и ние имаме отговорност да действаме отговорно към тях. Това означава, че трябва да се върнат в тази страна“.
Въпросът възникна, след като Тръмп помоли европейските си съюзници да „вземат обратно над 800” бойци на „Ислямска държава“, заловени в Сирия и да ги предадат на съд. „Халифатът е готов да падне“, заяви президентът на САЩ. „Алтернативата не е добра, ще бъдем принудени да ги освободим“.
Данат заяви, че британските бойци от „Ислямска държава“ в Сирия трябва да бъдат обект на надлежен процес. „Те трябва да бъдат държани, докато се разговаря с тях, и ако има достатъчно доказателства срещу някой от тях, или много от тях, те трябва да бъдат подложени на надлежни процедури и да бъдат затворени, ако това е правилното нещо“, каза той.
Данат, който ръководи армията от 2006 до 2009 г., добави, че Шамима Бегум, която напусна Великобритания, за да се присъедини към „Ислямска държава“ докато е на 15 години, трябва да бъде допусната да се върне. Бегум, сега 19-годишна и бременна, бе открита в сирийски бежански лагер, след като избяга от последната крепост на групировката и заяви, че иска да се върне във Великобритания.
„Тя не може да остане в бежански лагер в Сирия до края на живота си“, каза Данат. „Не е правилно да се каже, че Америка трябва да вземе нея и други бойци и да ги затвори в Гуантанамо“.

Превод и редакция: Калоян Пенков