Атина. „Европа е поддръжник на Гърция на практика и, по същество, Европа е защитен чадър за Гърция“, заяви еврокомисарят Димитрис Аврамопулос на форума „Олимпия“, организиран от вестник „Патрис“ в Древна Олимпия.
„Във време, когато има геополитическа криза от Тунис до Украйна, ние (Гърция) сме в покрайнините й и трябва да запазим едно от нашите относителни предимства, което е безопасността и стабилността“, каза той.
По време на изказването си Аврамопулос се позова на предстоящите европейски избори, отбелязвайки, че „те ще бъдат най-важните избори от създаването на Европейския съюз, тъй като силите на популизма ще се стремят да придобият сила и да поставят под въпрос европейските усилия“.
Както каза той, „винаги има риск от завръщане в тъмното минало, към тъмните страници на съвременната европейска история и преди това предизвикателство европейските демократични сили трябва да се изправят и да поемат своите отговорности, за да предотвратят връщането към времето на вътрешни конфликти и борби. Не можем да допуснем завръщането на Европа към нейното тъмно минало“.
По въпроса за миграцията Аврамопулос заяви, че днес условията са много по-добри от 2015 г., но трябва да се направи много повече. „Ние сме загрижени за условията на някои острови, но ако тези, които сме предоставили, са изпълнени, днешната картина ще престане да съществува вече, защото - с пълното прилагане на споразумението между ЕС и Турция в комбинация с подкрепата, която предлагаме на Гърция и гръцките острови - ние ще сме в състояние да сложим край на явление, което не ни прави чест“. Той прецени, че миграцията ще продължи в продължение на много години и Европа трябва да бъде по-добре подготвена заедно с държавите-членки, които носят най-голямата тежест.

Превод и редакция: Калоян Пенков