Сравнително наскоро, под-марката Huawei бе представен смартфона Honor View 20 в Китай, а в края на януари се проведе официалната му презентация за европейския пазар. Появата на този смартфон всъщност се счита за повратна точка за компанията. С какво се отличава той от предшественика си, какви са технологичните му нововъведения и заслужава ли си цената ще разберем в настоящото ни ревю.

Технически характеристики:

  • Дисплей – 6.4-инчов LCD 19.25: 9 (Full HD +);
  • Задна камера – 48-мегапикселова Sony IMX586, f/1.8 обектив, 3D TOF сензор с ъгъл от 78 градуса;
  • Предна камера – 25-мегапикселова;
  • Процесор – Huawei Kirin 980;
  • Оперативна памет – 6/8 GB;
  • Постоянна памет – 128/256 GB;
  • Батерия – 4000 мАч, 4.5V / 5A Super Charging;
  • Операционна система и софтуер – Потребителски софтуер Honor Magic, Android 9 Pie;
  • Цвят – Червено, синьо, черно;
  • Водоустойчивост – няма.

Дизайн и конструкция

Корпусът на Honor View 20 е направен от премиум материали – тук няма пластмаса. Смартфонът се отличава със своята уникална V-образна декорация на задния панел – той дори има специално име „Light For Honor“. Ефектът е създаден чрез многослоен материал и се вижда само когато светлината се пречупва.

Към момента са известни три варианта на View 20 – призрачно синьо, призрачно червено и полунощно черно. При синия и червения вариант на новия View, светлината се отразява най-ефективно от повърхността на панела, блестейки с почти всички възможни цветове. Създава се усещане, че устройството просто е извадено от водата и все още тя се стича по повърхността му.

Рамката на телефона е изработена от матиран метал, поради което View 20 от Honor няма да се изхлузва от ръцете Ви, въпреки, че задният панел е стъклен. В комплекта на устройството присъства и защитен силиконов калъф, който макар и да разваля дизайна, бихме препоръчали да го използвате – все още е доста лесно да се счупи стъкления смартфон.

Почти целият преден панел на Honor View 20 се заема от 6,4-инчовия дисплей със съотношение на страните 19,25:9 с Full HD + резолюция. Екранът е еднозначно нестандартен и това се дължи на съотношението му. За предната камера в горния ляв ъгъл на екрана във View 20 е направен специален отвор. Тук няма „брадичка“, а бутоните са екранни.

На задния панел в левия ъгъл се намира основната камера, а светодиодната светкавица е поместена в отделен модул в същия ъгъл. По-долу е позициониран скенерът за пръстови отпечатъци и логото на Honor. В долния край на корпуса са изведени USB Type-C портът, главният микрофон и високоговорителя. Отгоре все още мястото си пази 3.5 мм аудио-жак, както и слотът за две nano-SIM карти (или по една SIM-карта и карта памет) и допълнителния микрофон.

Дисплей

В Honor View 20 има IPS екран с диагонал 6.4 инча, съотношение на страните 19.25: 9 и резолюция от 2310 × 1080 пиксела. Въпреки използването на IPS-матрица, дисплеят изобразява много ярки и богати цветове. Ъглите на видимост са почти максималните, а картината без изкривявания. Контрастът тук също е близък до идеалния за подобните панели.

Минималната яркост на екрана във View 20 Ви позволява да работите удобно със смартфона на тъмно, а максималната – да възпроизвежда картината ясно и четливо дори при ярка слънчева светлина. Единственото нещо, което трябва да се коригира в настройките е цветовата температура, тъй като по подразбиране тя е твърде висока.

В Honor е налице изцяло нов елемент от дизайна – това е малкият отвор в горния ляв ъгъл, откъдето всъщност “гледа” предната камера. Тук, както споменахме и по-горе, прорезът вече липсва. Ако планирате да използвате Устройството в хоризонтално положение, окото на камерата ще бъде скрито.

И накрая, дочакахме деня, в който почти целият преден панел на съвременния смартфон е зает от дисплея. Отворът е толкова малък, че дори не привлича вниманието. Това отличава View 20 на Honor сред подобните на него смартфони, които са малко. Струва ми се, че към момента това е най-успешното решение за поместване на предната камера.

Камери

За предната камера вече споменахме в предишния параграф. Само ще отбележим, че с това разположение на обектива на селфи-камерата бързо се свиква. Имаме предвид не това, че тя се намира в дисплея, а че е силно изместена в левия ъгъл. Нужно е също малко да си поиграете с кадририрането. Между другото, самият обектив е 25-мегапикселов и поддържа изкуствен интелект (AI) за подобряване качеството на изображението, както и за получаване на ефектно боке, както и HDR режим.

Основната 48-мегапикселова камера на Honor View 20 е двойна – обективът е Sony IMX586, с диафрагма f/1.8 и специално разработен 3D Time-of-Flight (3D ToF) сензор за създаване на обемни снимки. Системата може да измерва точно разстоянието до обекта, да произвежда триизмерно моделиране и допълнена реалност. За максимално качество е предвидена хибридна електронна стабилизация на изображението и автофокус.

Нивото на детайлизация на изображенията на View 20 е невероятно. Дори и при слаба светлина, камерата излиза на много високо ниво при почти всички снимки, като обединява четири пиксела в един. Всъщност, тази камера има потенциал, равен на Pixel 3 и Mate 20 Pro. Това е наистина една от най-добрите смартфонни камери.

Производителност

Огромният запас от мощност в Honor View 20 се дължи на топ-процесора Kirin 980, графиката Mali-G76 MP10 и 8 GB RAM. Потребителят има избор от 128 или 256 GB вътрешна памет.

Всъщност, характеристиките са подобни на Huawei Mate 20 и Mate 20 Pro, освен че тук има всевъзможни функции на изкуствения интелект, благодарение на невронния процесор (Dual NPU). Функцията за триизмерно моделиране този път се поддържа от работата на този процесор. Вече можете да сканирате обект и да го въплатите в допълнена реалност (ДР).

Освен това, View 20 е получил и нови технологии: течно охлаждане, Wi-Fi модул с три антени и двучестотен GPS. Досега, течното охлаждане беше използвано само в топ-флагманите и геймърските смартфони, като Pocophone F1 или Galaxy Note 9. Тук всъщност функционира интелигентна система, прогнозираща къде ще се появи най-голямо нагряване и именно там активира максималният процес на охлаждане.

Що се отнася до производителността, AnTuTu тестът за този смартфон отчете средно 315 000 точки. Теоретично, мощността в телефона е достатъчна за всякакви задачи, дори и за най-взискателните игри и приложения, които ще бъдат пуснати през следващите години. За максимална производителност в игрите е налична поддръжка на технологията GPU Turbo 2.0 – при нейното включване, графичният ускорител се клоква до определена граница и става по-мощен. Не бива да се тревожите за прегряване, защото за това се грижи умната охладителна система.

Операционна система и софтуер

Операционната система на Honor View 20 е Android 9.0 с фирмената обвивка Magic UI 2.0, която е създадена с ориентация към младежите. Въпреки това, не забелязахме разликата между нея и EMUI 9. Може би в бъдеще ще има промени и интерфейсът ще бъде по-диференциран. Налице във View 20 е и поддръжката на гласовия асистент YOYO – собствена разработка на Huawei.

Докато обвивката наподобява на Apple iOS, все още агресивно затваря фоновите приложения и има много функции, различаващи се значително от чистата версия на Android по отношение на дизайна.

Като цяло, това не е най-приятната Android-обвивка, но тя е бърза и доста надеждна. Някои от недостатъците на EMUI са си останали и тук. Например не всички харесват навигацията с жестовете, производство на Huawei, които присъстват същото и тук.

Ако се страхувате, че отвора в екрана ще разваля работата на някои приложения, при нашите тестове това не се случи. Тук се показва стандартния статус панел на състоянието. Следват няколко други разлики от интерфейса на Mate 20 Pro:

  • Анимацията при превключване между задачите. Навигацията с три бутона изглежда много по-красива;
  • Мащабирането на потребителския интерфейс е по-постоянно;
  • В текущата версия на фърмуера има грешка, в резултат на която екранните бутони не се намират в центъра, когато се обърне в пейзажна ориентация по посока на часовниковата стрелка. Ако завъртите устройството обратно на часовниковата стрелка или го рестартирате, проблемът изчезва.

Комуникация и свързаност

Смартфонът е получил най-високият клас хардуер, който да работи при максимални скорости. Има поддръжка на LTE, но скоростта е ограничена само от мрежовите възможности на вашия оператор. За да получите максимална скорост, можете едновременно да изтегляте данни от LTE-мрежата и по Wi-Fi.

Телефонът Honor View 20 също поддържа Bluetooth 5.0. Има USB Type-C, инфрачервен порт, NFC модул за безконтактни плащания, aptX HD кодека, GLONASS, QZSS, A-GPS, GALILEO и BDS навигационни системи.

Wi-Fi модулът във View 20 е получил допълнителна трета антена, която е проектирана за поддръжка на най-добрия сигнал, когато устройството е в хоризонтално положение. Тоест, в ситуация, в която играем или гледаме поточно видео. Третата антена се свързва автоматично, когато системата открие спад в нивото на сигнала.

Аналогична е ситуацията и при двучестотния GPS. Изкуственият интелект избира да се свърже с тези сателити, които Ви позволяват максимално точно определяне на вашето местонахождение.

Автономност и безопасност

Honor View 20 е получил 4000 mAh батерия с поддръжка на бързо зареждане. За около 1,5 часа можете да заредите батерията от 0 до 100%. Тук зарядът може да Ви е достатъчен и за 2 дни работа, тъй като при средно натоварване, батерията се разреди за 1,5 дни. При активен екран, апаратът може да работи до около 7 часа, което трябва да е достатъчно за един пълен ден при всякакъв товар.

Накратко, във View 20 ще отбележим и наличието на скенера за пръстови отпечатъци, който се намира на задния панел. Той е бърз и точен в разпознаването, но ни се искаше той да бъде вграден в екрана, което би било страхотно допълнение.

Обобщение

Смартфонът Honor View 20 се оказа изненадващо безкомпромисен. Той има красив атрактивен дизайн, изглежда много скъп и в действителност наистина е премиален.

Телефонът има огромен потенциал и той може да бъде разкрит в различни области: камера с невероятни снимки и поддръжка на всевъзможни опции, дължащи се на работата на изкуствен интелект и голямата производителност, която е достатъчна дори и за най-сложните задачи. Софтуерът е разработен с цел да гарантира, че всяка актуализация ще добавя нещо ново и полезно.

View 20 – това е смартфон, на който можете да се възхищавате. Уникалността му се забелязва не само в отвора на дисплея, но и в комплекса от уникални технологии, които тук правилно са реализирани. Това устройство в самия старт струва около $ 435 за 128 GB версия и $ 510 за 256 GB.

Положителни черти:

  • Отличен и безрамков екран;
  • Страхотна 48-мегапикселова камера;
  • Ярък и красив дизайн;
  • Мощен и ефективен процесор;
  • Много иновативни функции;
  • Наличие на 3,5 мм жак за слушалки.

Отрицателни черти:

  • Интерфейсът Magic UI представлява EMUI с различно име и цветове;
  • Без защита от проникване на вода;
  • Слаб вибрационен двигател.