Четвъртият състезателен ден на най-стария международен боксов турнир в Европа "Странджа" премина с четири страхотни български победи на ринговете в столичната зала "София", като зрителите по трибуните не спираха да подкрепят родните боксьори. Четирима наши представители прескочиха фазата на четвъртфиналите и на 18 февруари ще се борят за място във финалния ден, а две от дамите ни - Севда Асенова и Еми-Мари Тодорова започват направо от полуфиналите в категория до 48 кг. Така в понеделник феновете на бокса в зала "София" ще гледат шест двубоя с българско участие, както и всички останали елитни боксьори от чужбина.

Навръх 29-ия си рожден ден носителят на купа "Странджа" 2018 Петър Белберов си направи най-добрия подарък - бляскава победа над сребърния медалист от Световното първенство 2017 в Хамбург, с която се класира на полуфиналите на международния боксов турнир "Странджа" в столичната зала "София. С 3-2 съдийски гласа българският представител в свръхтежка категория (91+ кг) подчини Камшибек Кункабаев - 29-28, 29-28, 29-28, 27-30 и 28-29 пред голям брой шумни свои почитатели на трибуните и пред очите на президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински.


Във втората сесия (от 16:30 часа) на 18 февруари Белберов ще продължи похода си към четвърти пореден триумф на "Странджа" с полуфинален сблъсък срещу Лука Пратлячич (Хърватия), който без да излиза на ринга днес стигна до тази фаза, защото насроченият му противник Луис Алварадо (САЩ) получи лекарска забрана, заради аркада.

Денят пък започна с българска победа при дамите - световната и двукратна европейска шампионка Станимира Петрова започна по възможно най-добрия начин кампанията си за трета купа "Странджа", след като надделя с единодушно съдийско решение над сомалийката Рамила Али в категория до 57 кг. В картите резултатът бе 30-27, 30-27, 30-27, 29-28 и 29-28, като съдиите от Сърбия и Финландия бяха отсъдили последния рунд в полза на Али, но всичко останало бе присъдено на Станимира.

Петрова се класира на полуфиналите, като следващият двубой ще се проведе на 18-и в първата за деня сесия, започваща в 14:00 часа. Опонентката е Ирма Теста, която в двубоя веднага след този на Петрова спечели с 5-0 съдийски гласа срещу бразилката Жусиелен Ромеу.

Звездата ни в категория до 52 кг Даниел Асенов зарадва многобройните си фенове и приятели в столичната зала "София" с категорична победа над представителя на Франция Биял Бенама, с която се класира на полуфиналите на международния боксов турнир "Странджа". Тайсъна бе категоричен в превъзходството си на ринга и след битката получи поздравления от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и президента на Българска федерация по бокс Красимир Инински.

Полуфиналният му двубой ще се проведе на 18 февруари във втората сесия, започваща от 16:30, а противникът му е бразилецът Дъглас де Андраде, който в предходния двубой на ринг "А" в зала "София" надделя над аржентинеца Рамон Кирога.

Най-добрият български боксьор в категория до 60 кг Кирил Русинов постигна втора поредна отлична победа на международния боксов турнир "Странджа" в столичната зала "София". Боксьорът от боксов клуб ЦСКА надделя с 4-1 съдийски гласа над представителя на Мароко Мохамед Хамут под непрестанната и шумна подкрепа на многобройните си поддръжници на трибуните.


Русинов вече е полуфиналист в категорията, като ще срещне руснака Артур Субханкулов, който точно преди него на същия ринг спечели с 5-0 съдийски гласа срещу македонеца Ясин Ляма. Полуфиналната им среща е на 18 февруари във втората сесия за деня, започваща в 16:30 часа.

Младата надежда на българския бокс в категория до 56 кг Боян Асенов се бори мъжки, но трябваше да приеме поражение с 2:3 съдийски гласа в доста оспорван четвъртфинален сблъсък на международния турнир "Странджа" срещу представителя на Русия Бахатовар Назиров. Китайският съдия бе присъдил 30-27 за руснака, а френският - 30-27 за по-малкия брат на Даниел Асенов. Сръбският бе записал 29-28 за Боян, а тези от Финландия и Узбекистан - 29-28 за руснака и така се стигна до поражението.

Във вчерашния ден Боян постигна може би най-голямата победа в кариерата си, тъй като надделя с 3-2 съдийски гласа (с преференции) над действащия световен шампион в категорията Кайрат Йералиев (Казахстан).

Лекарска забрана попречи на българина Рами Киуан да излезе на ринга на международния боксов турнир "Странджа" в четвъртфинален сблъсък срещу действащия световен и европейски шампион в категория до 75 кг Александър Кижняк.

Рами получи аркада на лявата си вежда във вчерашната си втора поредна победа в турнира, а днес медицинските лица са преценили, че не е безопасно за него да се качи отново на ринга. Киуан трябва да пази здравето си, тъй като заедно с останалите си съотборници се готви за предстоящото Европейско първенство за мъже и жени под 22 години между 7 и 18 март в руския град Владикавказ.

Кристиян Николов показа сърце и остави отлични впечатления с представянето си в четвъртфиналния си двубой на "Странджа", въпреки че трябваше да приеме загуба с единодушно съдийско решение. Бронзовият медалист от Световното първенство Трой Айли се оказа непреодолимо препятствие за българския боксьор - 26-30, 27-30, 27-30, 27-30, 28-29. Кристиян обаче може да бъде много доволен от показаното в столичната зала "София", защото вчера записа великолепна победа над сребърния медалист от Европейското първенство за мъже до 22 год. Карл Мани Фейл с единодушно съдийско решение.

Златислава Чуканова загуби с единодушно съдийско решение четвъртфиналния си двубой на международния боксов турнир "Странджа" срещу представителката на Индия Меена Кумари Деви Майснам. В съдийските карти резултатът бе 27-30, 28-29, 28-29, 27-30 и 27-30, макар че Чуканова се постара да направи каквото може, за да окаже съпротива на азиатската си опонентка.

Другата наша представителка в категория до 54 кг Розалия Пайчева отстъпи с единодушно съдийско решение на рускинята Екатерина Сичова. Съдиите отсъдиха в картите си 29-25, 29-25, 28-26, 29-25 и 29-25, като за нечиста игра и на двете им беше отнета по 1 точка.

Представителят на боксов клуб "Арда" (Кърджали) Ергюнал Сабри се представи на доста добро ниво срещу далеч по-опитния си съперник от Казахстан на международния турнир "Странджа", но претърпя поражение с единодушно съдийско решение. Българинът отстъпи с 27-30, 27-30, 27-30, 27-30 и 28-29 на Темиртас Жусупов (Казахстан) и приключи участието си в зала "София" в категория до 49 кг.

Българката Добромира Георгиева загуби след прекратяване на двубоя от рефера на ринга във втория рунд и отпадна от международния боксов турнир "Странджа". Георгиева отстъпи на класната шведска състезателка Лове Холгерсон, която продължава към полуфиналите в понеделник.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.