Административен съд обяви за нищожно решението за разпределянето на годишната субсидия на народните читалища на територията на община Благоевград за 2018 г., които са 9 на брой. До отмяната се стигна след жалба на председателя на НЧ „Европа-2014” в село Мощанец Сашка Войнова, което не получило субсидия за миналата година.

Разпределянето на държавните средства, които Министерство на културата всяка година отпуска целево на читалищата, се извършва от комисия, в която участват по един представител на регистрираните читалища и експерт от общината. Комисията се назначава със заповед на кмета и заседава в сградата на общината. На миналогодишното заседание на 25 април по предложение на председателя на комисията и на НЧ „Никола Вапцаров-1866“ Васил Новоселски са обсъдени предложения за промяна във вътрешните правила за разпределяне на годишната субсидия. Взето е решение да бъдат разгледани попълнените информационни карти на читалищата и въз основа на тях да се разпредели държавната субсидия. По този механизъм читалището в с. Мощанец не било одобрено за субсидия и председателят Сашка Войнова атакувала решението на комисията в Административен съд.

В хода на делото са представени доклади за изразходвани бюджетни средства за предходния период и предложения за дейността на читалищата. При анализа на доказателствата съдия Иван Шекерлийски  счита, че от протокола на комисията, разпределила субсидията, не става ясно какъв е точно броят на читалищата в общината и колко от тях следва да получат средства. Така не става ясно и дали е заседавала при необходимия кворум и налице ли е валидно волеизявление за приемането  на механизма за разпределяне на субсидията. Съдебната практика приема, че нищожни административни актове са тези, при които са допуснати нарушения на изискванията за компетентност и форма.
В конкретния казус оспореното решение е нищожно, тъй като при приемането му са допуснати нарушения на изискванията за компетентност и форма и не е налице ясно изразена воля. Тези пороци са радикални, основни и тежки и обуславят нищожност на решението, пише в мотивите си съдията и връща преписката на комисията за ново разглеждане на годишната субсидия на читалищата за 2018 г.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Как обаче съдебното решение ще се изпълни, след като субсидията вече е усвоена, попитахме председателя на НЧ „Никола Вапцаров-1866” Васил Новоселски. Той призна, че има пропуски в протокола, а що се отнася до субсидията, то средствата няма как да се преразпределят, тъй като са отишли по предназначение.

Докато се чака окончателно решение на ВАС, ще бъде разпределена целевата субсидия за 2019 г. на общо деветте читалища на територията на общината. Комисията ще заседава на 18 февруари.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА