Движение "Пет звезди" (ДПЗ), обяви днес, че ще организира гласуване в интернет сред привържениците си, за да се реши деликатен въпрос, застрашаващ популистката му коалиция с крайнодясната партия "Лига", предаде ДПА.

Лидерът на "Лигата" и министър на вътрешните работи Матео Салвини е заплашен от съдебен процес, защото в продължение на няколко дни блокираше слизането на брега на спасени мигранти, които бяха на борда на кораб на италианската брегова охрана. Обвинението срещу него е за отвличане. Процес обаче няма да има, освен ако ДПЗ не се съгласи имунитетът на Салвини като министър да бъде свален.

Въпросът е неудобен за движението, защото като антисистемна партия то традиционно е против привилегиите на политиците като съдебния имунитет. Ако се придържа обаче към този си принцип, то лесно може да предизвика правителствена криза, отбелязва ДПА.

В съобщение на своята страница в интернет ДПЗ призовава регистрираните си членове да се произнесат по въпроса в допитване, което ще се състои по интернет от 10 до 19 ч. утре - ден преди сенатска комисия да се произнесе по въпроса за имунитета на Салвини.

Движението има решаващия глас в комисията и затова от неговата позиция зависи как ще се развият нещата. При всички случаи каквото и да реши комисията, то ще трябва да бъде прието или отхвърлено и от целия Сенат в гласуване, което се очаква да се състои на 24 март.

Ръководството на ДПЗ излезе с конкретни препоръки за гласуване към своите членове. Те изглежда загатват за подкрепа за Салвини, защото в тях се казва, че случаят с неговия имунитет е "различен", тъй като той е действал при провеждане на правителствената политика, а не за лична облага, отбелязва ДПА. (БТА)