Компанията PullString от Сан Франциско се прочу покрай гигантите Amazon и Google, подготвяйки приложения, съвместими с техните виртуални асистенти. Но вече не, защото изненадващо Apple придоби фирмата тази седмица. Това ѝ дава удобен прецедент срещу Amazon и Google, чиито асистенти с изкуствен интелект се развиват непрекъснато.

Историята на PullString е необичайна и е интересно по какъв начин компанията е привлякла интереса на Apple. Тя е основана през 2011-та година от бивши специалисти на Pixar. Настоящият ѝ ръководител Орен Джейкъб е бил главен технически директор във филиала на Disney за анимационни визуализации. В началото, PullString е специализирала в разработването на софтуер, захранващ гласовите системи на интерактивни детски играчки. В това отношение компанията е работила съвместно с производители на играчки като например Mattel. След това обаче фирмата е наемана от Google и Amazon, за да обучава и подпомага екипите, пишещи приложения за Alexa и Google Assistant.

Не е ясна точната сума, която Apple е предложила за PullString. Предполага се, че тя не надвишава сто милиона долара. От друга страна трябва да е сравнително повече от 44 милиона (рисковия капитал на фирмата). Вече няма да е изненадващо, ако в следващите години научим за Apple алтернатива на Google Duplex функционалността на Assistant или за други нови способности на Siri, конкуриращи си с Google и Amazon.