Досега мисионерите на мормоните имаха право само да използват телефонни обаждания или видео чатове, за да общуват със семействата си по Коледа и Деня на майката. След това те трябваше да разчитат на електронна поща или традиционни писма. Отсега нататък ще им е по-лесно да поддържат връзка.

Църквата вече позволява на мисионерите да се обаждат, да изпращат текстови съобщения или да ползват видео чат със семействата си всяка седмица в деня си за подготовка (на практика, тяхната почивка), а не само два пъти годишно. Тя също така ги насърчава да се свързват с близките си и на други празници.

Все още обаче има ограничения и извън графика. Църквата иска мисионерите да са тези, които първи започват всякакви разговори и ги моли да използват „добра преценка“ за дължината на разговорите и онлайн чатовете. Освен това им се казва, че трябва да се съобразяват с това, как това се отразява електронната комуникация на техните мисионерски спътници.

Църквата директно обяснява защо разхлабва правилата: разширените комуникации трябва да помогнат на семействата да поддържат връзка и да дадат тласък на мисионерите, които се чувстват носталгично. Индиректно, това е и признание, че комуникационните технологии са се променили – има цяло поколение мисионери, които вече са израснали със смартфони и могат да предпочетат видеоповикване вместо имейл.