Бургас. Деца от Театрална школа „Детско царство“ към Център за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР)-Бургас, облечени като Пижо, Пенда и баба Марта ще подаряват мартенички на жители и гости на града на спирката на Автогара Юг и спирката на Операта от 12.00 часа на 1 март. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Над 500-те мартеници, които ще бъдат раздадени на празника, са изработени от сръчните ръце на деца от 28 бургаски детски градини, от Общинско предприятие „Морски знаци“ и ЦПЛР-Бургас.
Кампанията за изработване на мартеници от малчугани от детски градини за гражданите на Бургас се провежда за първи път и е по инициатива на Центъра за подкрепа на личностното развитие. Идеята на ЦПЛР е да накара децата от ранна възраст да развият у себе си желание за благотворителност и доброволчество. Повечето от мартениците са уникати, изработени от природни материали, съчетани с креативни идеи. Всяка детска градина ще получи грамота за участие от Община Бургас.
180 от изработените 500 мартеници ще бъдат дарени на Посолството на Република България в Словашката република. Поводът е прием по повод Националния празник на страната ни – 3 март, на който по традиция Посолството подарява на присъстващите по една мартеница - символ в българските традиции на настъпващата пролет, носещ пожелание за здраве, плодородие, чистота и щастие. Част от мартениците посолството ще дари на Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава за радост на децата.