София. Часове, след като депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс, омбудсманът Мая Манолова обяви в Народното събрание, че с екипа ѝ работят по конституционна жалба срещу ИК. Още при разглеждането на изборното законодателство заявка за атакуване на кодекса в Конституционния съд направиха и от БСП. Те обявиха още, че ще сезират Венецианската комисия и призоваха президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в ИК. ВМРО също апелираха държавния глава да върне за ново обсъждане изборните промени в частта им за преференциите. Омбудсманът Мая Манолова бе категорична, че няма как да остане безразлична към посегателството върху изборните права на българите. Манолова уточни, че изчаква момента, в който тези текстове ще бъдат обнародвани и още тогава ще пусне конституционна жалба. По думите ѝ това е 13-ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. „Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията“, аргументира се още Мая Манолова. Тя обърна внимание, че с приетите промени се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии. „Достижение, което съществуваше в кодекса. Сега реално хората се лишават и от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя. Абсурдът решение на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища наистина е огромен. Нарушават се основни конституционни принципи“, заяви Манолова. Според нея промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани. Манолова бе категорична, че ще използва в пълен обем правомощията си срещу Изборния кодекс. Според омбудсмана Народното събрание нарушава закона и като отказва да замени Централната избирателна комисия със следваща.
Изказването на Мая Манолова предизвика коментари в кулоарите на Народното събрание. Депутатът от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски заяви, че Манолова може да прецени какви действия ще предприеме, но по Конституция България се управлява от многопартийна система. Според него преференциите са нещо много хубаво, но е хубаво и да може партията да си подреди кадрите, когато влиза в общинския съвет или в парламента със съответните специалисти. Във връзка с обвиненията за сговор с ДПС, Гърневски посочи, че редица техни предложения са отхвърлени от ГЕРБ. „Там, където има предложение добро, което е работещо, няма нищо лошо до се обединяваме“, заяви депутатът от ГЕРБ. Той подчерта, че целта на ГЕРБ е била да отстрани ДПС и БСП от властта. Говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева коментира, че отнемането на преференциалния вот е голям удар срещу демокрацията. Според нея е очевидно, че ГЕРБ и ДПС са гласували заедно срещу отнемането на правото на българските граждани. „Този висок праг на практика е недостижим. Това е отнемане на правото на българския гражданин за преференциално гласуване“, допълни Йончева и изтъкна, че тези текстове са приети на тъмно. „Може би следващото нещо, което трябва да предложим, е Народното събрание да заседава нощно време, за да може да спасим и тези 8% доверие на българския избирател. Да не се вижда цялото беззаконие и целия срам, който вършат българските депутати“, посочи Елена Йончева.
Заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов заяви, че всичко, което говори Мая Манолова, са празни приказки и безобразието с преференциите трябва да спре. Попитан дали е имало сговор между ГЕРБ и ДПС за Изборния кодекс, Валентин Касабов заяви, че според него няма. „Нека си зададем въпроса кои са милионерите в БСП“, коментира Касабов. На въпрос другите партии нямат ли милионери, той отговори: „Имат“. В отговор на питане дали ще си промени позицията за преференциите, той посочи, че това безобразие трябва да спре.
Народният представител от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов бе категоричен, че преференциите са факт в Изборния кодекс. „Имаше сериозни дебати в продължение на 15-16 часа. За съжаление, общественото мнение беше насочено към онзи момент, че едва ли не преференциите вече не са факт. Заявявам отговорно и категорично, преференциите са факт в Изборния кодекс. Едно единствено нещо не е факт. Бяха отнети конституционните права на български граждани, които живеят в страни извън ЕС“, обяви Ибрямов. Той попита какво се прави с тези български граждани, които живеят във Великобритания, в Турция, в САЩ, Канада, Македония и Молдова. „Станахме свидетели именно на това - как чрез различни изборни технологии и хватки им отнехме правото да гласуват“, коментира депутатът от ДПС. По отношение на твърденията за сговор между ГЕРБ и ДПС, той обясни, че няма такъв. По думите му, ако има сговор, той е и между БСП и ГЕРБ, и всички останали за потъпкване на човешките права на българските граждани да не могат да гласуват.
От Хасково, където участва в дискусия с представители на регионалния бизнес, президентът Румен Радев коментира събитията и предстоящите си действия по отношение на приетите промени така: "Нека се изговорят другите, моите действия са ясни, те ще дойдат".
От Мюнхен, където се включи в конференция по сигурността, премиерът Бойко Борисов заяви от своя страна, че е оставил парламентарната група на ГЕРБ и народните представители сами да решат въпросите с Изборния кодекс. "Нали това искате - да не им се бъркаме в работата. Аз си върша моята работа, парламентът си решава техните проблеми", заяви премиерът, като отбеляза, че президентът Радев е бил изпран по същия Изборен кодекс по време на управление на ГЕРБ. "Като можеш да спечелиш, си спечелваш, както и аз при тях съм спечелвал", коментира още той.