Белград. Директорът на сръбската правителствена служба за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че приетият от Прищина документ е платформа не за диалог, а за унищожаване на диалога с Белград, съобщава македонското електронно издание МКД.
„Това, което е прието, няма нищо общо с намерението да се постигне споразумение. Това е списък на желанията на сепаратистите в Прищина, нереалистичен документ, целящ да унищожи диалога и да се подиграе с него“, коментира Джурич.
Сръбският политик подчерта, че ако Прищина иска диалог, тя трябва да премахне антицивилизационните мита и да престане да потъпква правата на сърбите в Косово и Метохия. Съгласно думите му, целият документ говори за нежеланието на Прищина да постигне съгласие с Белград, защото в него се говори за териториалната цялост и суверенитета на Косово.
„Ако за тях 10,887 квадратни километра са т.нар. Независимо Косово, то за нас те не са. Така не може да се стигне до компромис”, подчерта Джурич.
Както вече беше съобщено от медиите, платформата предвижда, наред с други неща, признаване на едностранно обявената независимост на Косово, отмяна на Резолюция 1244 на ООН и създаването на специален съд за военни престъпления, извършени от сърби в Косово.
Платформата също така предвижда Прищина да не подписва никакво споразумение с Белград, докато не бъдат решени всички въпроси.

Превод и редакция: Тереза Герова