Казанлък. Родители и деца от Детска градина „Буратино” в Казанлък се обучават в превантивна работа по проблема за подкрепа на децата в семейството и в градината в рамките на проекта „Есенция за мултикултурно образование”, каза за Радио „Фокус” директорът на детското заведение Стефка Ганчева. В тази връзка тя поясни, че са създадени четири родителски клуба - „Заедно за здраве“, „Млад еколог“, „Творческо ателие“, „Фото око“, провеждат се лектории с психолог за оказване на помощ и подкрепа на собствените деца. „Всички тези планувани дейности ще допринесат до сближаване и повишаване на доверието им в учителя и институцията“, посочи Стефка Ганчева.
Проектът „Есенция за мултикултурно образование“ се реализира в детското заведение към Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Той е на стойност 19 559 лева. В екипа са седем от педагозите и психологът в институцията. В него участват и външни лектори.
Проектът е насочен не само към децата в градината в Казанлък, а и към група възпитаници, обучавани в мултикултурна среда в село Горно Черковище, и техните родители. „Като цяло той ще е училище за родители под мотото „Взаимодействие“. Целта е родителите да осмислят своята значима роля в процеса на обучение и възпитание на децата си “, поясни Ганчева.
Славяна ГАЙДАРОВА