София. За нови 4 случая на морбили информира РЗИ-Благоевград в петък. Три от тях са на деца, хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград, а четвъртият – на 27-годишен мъж. С тях болните у нас стават 21.
По данни на Министерството на здравеопазването трите деца са от Разлог и са съответно на 1 г.5 м, 1 г.8 м и 13 г. Те са били хоспитализирани в МБАЛ – Разлог с различни диагнози и са били изписани преди да се появят клиничните симптоми на първите случаи на морбили, съобщени на 14 февруари. Проучва се имунизационният им статус. 27-годишният мъж също е от Разлог. Той е пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица. Лекувал се е в домашни условия, но поради неповлияване на симптомите, след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили. Мъжът е в тежко състояние с дихателна недостатъчност и е преведен в Отделение по анестезиология и интензивно лечение.
До момента 19 от доказаните 21 случая на морбили са при деца. Повечето от заболелите не са били имунизирани. Като спешна мярка бе затворено Детското отделение на МБАЛ-Разлог, от където е тръгнала заразата при децата. Според специалистите за момента няма опасност от разрастване на епидемия.