София. Емануил Богоев постигна първата победа за България във втория състезателен ден от турнира "Странджа" в столичната зала "София". Въпреки че бе наказан с 1 точка за нечисти удари, той все пак успя да убеди съдиите в превъзходството си на ринга срещу индиеца Гаурав Бидхури, който е действащ световен медалист в категория до 56 кг и се завръща на ринга след лекувана контузия. Съдиите отсъдиха 29-27, 29-27, 27-29, 28-28, 28-28 и реално с 2-1 гласа Богоев спечели.
Във втория кръг Богоев ще се изправи срещу турчина Батухан Чифтчи на 16 февруари в следобедната сесия, започваща в 15:00 часа.
Първият рунд бе сравнително равностоен, но няколко пъти десните крошета и кросове на индиеца попадаха чисто, докато Богоев имаше повече проблеми да запише точни попадения. Българинът опитваше да изкачва за контраатаки и това му се уддаде далеч по-успешно в началото на втория рунд, но за негово съжаление горната част на дясната му обувка се скъса. Тя пе залепена със скоч, което водеше до опасност от пързаляне и в действителност двамата бойци два пъти се озоваха на земята след загуба на равновесие.
Индиецът отново пласира добри попадения с дясно кроше, но и Богоев не му остана длъжен и бе доста по-активен, в сравнение с предишната част. Обувките създаваха дискомфорт на българина и в третия рунд, в който пък двамата записаха голям брой чисти попадения и правеха добри размени, а реферът на ринга наказа с 1 точка Богоев за удари зад тила. В последните секунди двамата продължиха да разменят тежки десни крошета, преди финалният гонг да спре двубоя. Впоследствие се оказа, че дори с наказанието от 1 точка българинът е спечелил по точки.
Емануил Богоев е бронзов медалист от Европейското първенство за юноши в Анапа през 2013 година, като е от Благоевград и тренира там, но отвреме навреме провежда занимания и с Борислав Бояджиев.
Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.