Тел Авив. В статия за вестник The Jerusalem Post бившият ръководител на отдела за разузнавателни изследвания на Израелските отбранителни сили Ели Бен Мейр търси отговор на въпроса кой ще запълни вакуума след „Ислямска държава“.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той представя единствено позициите на авторите.

САЩ наскоро обявиха, че ще изтеглят военнослужещите си от Сирия. Изявлението бе направено, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви победа над близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Лидерът на Вашингтон увери, че този ход е съгласуван с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след едномесечна сирийско-руско-турска инициатива за създаване на буферна зона в района на Идлиб.
Идлиб е последната важна област, която все още е под контрола на сирийските бунтовници. Няколко хиляди терористи, принадлежащи към „Джабхат ал Нусра“, местна салафистка групировка, възприемана като сирийския клон на „Ал Кайда“, все още остават в провинцията. Борбата там все още продължава.
В резултат на това Сирия изисква жизненоважна военна подкрепа от Иран и Русия. Разбира се, Турция е загрижена за подновената кюрдска дейност, както и за международния и вътрешен дискурс относно кюрдската борба за независимост. Освен това продължаващото насилие в Сирия би могло да доведе до нова вълна от бежанци, които да се отправят към границата с Турция.
Много интересно явление се случи в района на Идлиб в Сирия: присъствието на „Ислямска държава“ изчезна почти напълно. Тази радикална салафистка групировка, която внезапно се появи на сцената преди няколко години, функционираше като квазиправителствена организация.
„Ислямска държава“ контролира огромни райони в Сирия и Ирак с население от над седем милиона души. Там тя осигуряваше различни услуги, включително медицински, правни, образователни и общински. Групировката оперираше и големи военни постове, в които се помещават складове за оръжие.
Понастоящем, с изключение на малък брой твърдини близо граничния регион Израел-Сирия-Йордания, силите на „Ислямска държав“ изглежда са напълно изчезнали, оставяйки всички да се чудят какво ще е бъдещето им и за какво трябва да се тревожим.
На първо място, добрата новина е, че международните военни органи участват и координират дейността, която се надяваме да доведе до цялостна промяна в начина на справяне с терористичните организации. По отношение на Сирия има тежка руска и само малка американска намеса.
Освен това, имаше малка заплаха за Израел или Йордания. Интересен въпрос остава дали „Ислямска държава“ представлява и е представлявала сериозна заплаха за Израел – дори в пика на групировката.
Може би Израел не е трябвало да отделя толкова много ресурси за разузнаване и операции, за да се справи с тази потенциална заплаха - ресурси, които биха могли да бъдат използвани за противодействие на заплахите, които са по-важни.
Други важни въпроси заслужават нашето внимание. Какво направи „Ислямска държава“ с всички оръжия, с които разполагаше, включително химически? Къде се крият членовете на терористичната организация? Къде другаде „Ислямска държава“ ще се опита да изгради салафистки халифат? Може би на Синайския полуостров или в Либия?
Преди всичко обаче мисля, че най-важният въпрос е: загубила ли е „Ислямска държава“ толкова голяма част от територията си в Сирия и Ирак, че организацията да престане да съществува? Каква ще бъде съдбата на 14-те нейни клона, „поникнали“ по света, като „Боко Харам“ в Нигерия? Трябва ли международните разузнавателни организации да продължат да отделят значителни ресурси за проследяване на „Ислямска държава“ и нейните клонове?
Според моето скромно мнение, че клоновете на „Ислямска държава“ няма да изчезнат, а загубата на територия не омеква радикалната философия на този вид групировки. „Ислямска държава“ е терористична организация, която работи в световен мащаб и трябва да очакваме да нови терористични атаки на различни места по света.
Много нападения ще продължат да се извършват в Европа, тъй като терористичната организация има утвърдени клетки там, а голям брой бежанци вече живеят на Стария континент.
Трябва обаче също така да очакваме атаките на „Ислямска държава“ в сунитските арабски страни - а именно Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив, Йордания, Турция и Египет. Това са страни, в които много сирийски бежанци намериха временно убежище и където „Ислямска държава“ вече е изградила инфраструктура за извършване на враждебна терористична дейност.
Освен това е разумно да се предположи, че израелските и еврейските обекти из цяла Европа ще бъдат подложени на по-голяма заплаха. Следователно трябва да следим отблизо всички опити от страна на „Ислямска държава“ да създаде нови клетки.
Бързият възход и последвалия крах на „Ислямска държава“ през последното десетилетие напомня, че съвременните военни действия са се променили значително от ранните дни на държавата Израел. Вече не се тренира традиционна армия, за да се победят паравоенните терористични организации. Физическото завладяване на територия също вече не е достатъчно, за да надделее във война. В тази модерна ера на социалните медии трябва да бъдем победители също в света на общественото мнение и политическото съзнание.
Може би най-важният въпрос за всички е: кой или какво ще запълни вакуума, оставен от „Ислямска държава“? Коя организация ще успее да стане новият световен център на враждебната терористична дейност? Струва си да инвестираме време и енергия в намирането на отговори на тези въпроси, преди да е станало твърде късно. Не искаме отново да бъдем хванати неподготвени, както когато „Ислямска държава“ дойде на власт.

Превод и редакция: Тереза Герова