Тереза Симеонова от 9д клас получи званието “Ученик на годината” на патронния празник на хасковската Езикова Гимназия. Почетната грамота връчи директорът на гимназията Деян Янев по време на празничната церемония в театър “Иван Димов” за патронния празник на училището. Също така деветокласничката получи и парична награда, осигурена от училищното настоятелство.

Грамоти и отличия получиха още 26 изявени отличници на гимназията.

Музикални изпълнения на сцената изпълниха хор “Лира”, към гимназията, пианистката Виолета Латева и певицата Дария Боева. Сред официалните гости бяха кметът на Хасково Добри Беливанов и зам.-областният управител Стефка Здравкова.

Преди официалната церемоня пред бюст паметника на Асен Златаров,пред театъра, бяха поднесени венци и цветя.

Професор Асен Христов Златаров е български учен и общественик, основоположник на биохимията в България. Изявява се и като белетрист. Роден е в Хасково на 4 февруари 1885 г. Следва химия в Женевския университет (1904-07). През 1908 г. става доктор по химия и физика в Гренобълския университет. Учителства в Пловдив. Специализира в Мюнхен (1909 – 1910). Редактира списанията „Химия и индустрия“ и „Природа и наука“ и библиотеките „Натурфилософско четиво“ и „Наука и живот“.

Асен Златаров умира на 22 декември 1936 г. във Виена и е погребан в Софийските централни гробища.