Световноизвестният учен геронтолог Жорес Медведев почина през 2018 г. на 93-годишна възраст. Предлагаме ви най-интересното от интервю с него, проведено няколко месеца преди неговата смърт. В него той твърди, че никога не е късно човек да започне да живее здравословно и най-важното - спокойно. Самият той е дисидент, изгонен от бившия Съветски съюз още през 1973 г. и заедно със съпругата си се озовават в Англия. “Така че спокойният начин на живот за мен стана възможен чак когато навърших 47 години”, споделя ученият.  

- Г-н Медведев, вие имате брат близнак. Теоретично би трябвало да стареете синхронно - така ли е?

- Не, не е така и причината е в медицинското обслужване. В Англия то е профилактично: за всички лекарствата са безплатни; всяка година се провеждат пълни изследвания и се назначава лечебен курс. Т.е. медицината се старае да предотврати заболяването. А в СССР и Русия медицината е лечебна. Тя се намесва само тогава, когато човек се разболее. Затова има голяма разлика между мен и моя брат, той е в по-лошо положение, отколкото аз. Във Франция медицинското обслужване е още по-добро от това във Великобритания. А най-добрата медицина е в Австрия.  

- Това означава ли, че австрийците държат рекорда по дълголетие?

- Не, най-високите показатели все пак си остават в средиземноморските страни: благоприятен климат, диета, хората живеят спокойно и добре. Но ситуацията в европейската общност започва да се влошава. Вкарват се единни правила. В Гърция, където винаги е преобладавал зехтинът, сега употребяват много животински мазнини. Много хора от европейските страни се хранят в “Макдоналдс”. Европеизацията действа негативно на Средиземноморския регион.

- А по каква причина китайците се издигнаха на второ място по дълголетие?

- От глобализацията Китай само спечели. Имаше предположения, че там настъпва недостиг от продоволствия и показателите се влошават. Но Китай вместо по социалистически път тръгна по посока смесена икономика. Започна урбанизация и развитие на промишлеността. И, повишавайки нивото на живот и качеството на хранене, хората започнаха да живеят по-дълго...

- А вие бихте ли желали отново да станете млад, за да не ви боли никъде и нищо?

- Та аз и сега нямам никакви хронични проблеми, освен че ме болят ставите на коленете. Не съм болен от нищо сериозно, водя нормален начин на живот. Не се обръщам към лекарите. Може би това е рядко явление, но то е свързано с моя начин на живот през последните 45-50 години: почивам си в обедните часове, храната ми е балансирана по отношение на белтъчини, въглехидрати, мазнини и витамини. Аз следя този режим и водя много регламентиран начин на живот. Работя определен брой часове на компютъра или на бюрото си. Всяка сутрин закусвам едно и също. 

- И какво закусвате?

- Доматен сок, след това едно яйце. Плюс хляб и овесена каша. Това е моята закуска през последните двадесет и пет години. На обяд жена ми прави супи - борш, гъбена супа, кокоши бульон. И задължително салата от домати, краставици и лук. На вечеря - белтъчини и въглехидрати. Простичка диета, но балансирана и ограничена по отношение на калории. Следя и за това десетилетия наред да си запазя едно и също тегло.  

- А откъде се снабдявате с плодове и зеленчуци?

- До миналата година имахме голяма собствена градина - 300 кв. метра. Отглеждахме си картофи, домати, краставици. Зеленчуците ни бяха собствено производство, без никакви вредни вещества. И плодовете си бяха наши. Имахме три-четири дръвчета ябълки, круша, сливи, боровинки също. 

- Но за това се изисква доста време и работа?

- Така или иначе, аз работех много - по 6-7 часа на бюрото си. Много е трудно човек да седи повече от 3-4 часа на ден непрекъснато пред компютъра. На градината отивахме надвечер през лятото, към 6 часа, и работехме по 2-3 часа. Това е достатъчно, за да поддържа човек в добро състояние и градината, и себе си. 

Спортистите нямат висока продължителност на живота и излизат много рано от строя, те имат много повече натоварвания. Най-здравословният вариант на физическа активност е градинарството. 

- А как да постъпи човек, ако е изгубил много време напразно - за вино, за пътешествия, за полети, т.е. неправилен начин на живот и работа? Имате ли универсална рецепта как човек да удължи живота си минимум с 15 години?

- Първото, което човек трябва да има, това е твърда воля. Ако е решил да спазва определени правила и начин на живот, трябва системно да ги следва. Второто главно условие е доброто семейство. Нормалното здравословно хранене също, в т.ч. баланс между всички елементи на диетата: белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини. И, разбира се, редовна физическа работа. Определен режим на сън и на работа. Плюс интересно занимание. И още: спокойна стабилна обстановка. Но много са малко хората, които спазват тези принципи през целия си живот. Въобще да има късмет да живее в стабилна държава. Но всичко зависи от човека. Ако той е решил, че иска да запази здравето си, може да го направи със собствената си воля, спазвайки определени правила в живота. Това е особено важно за хората в напреднала възраст. След излизане в пенсия е нужно да откриете за себе си интересно и полезно занимание. 

- А какво не трябва категорично да се прави?

- Най-важното е човек да може да си позволи това, което действително му е полезно. Ако някой иска да си купи къща на брега на Средиземно море, това ще помогне за неговото дълголетие. Но кой може да си го позволи? За мен лично кръгът от желания винаги е бил ограничен. Аз съм искал да съм научен работник, да получа добро образование. 

Винаги съм бил дисциплиниран, никога не се поддавах на странични увлечения, на пътешествия. 

- Искате да кажете, че пътешествията отнемат от силите на човека?

- Естествено. Много хора искат да летят до Египет на почивка през лятото. Защо? Там климатът е много лош, горещо е, храната е ненадеждна. Някои хора искат на всяка цена “да променят мястото на пребиваване”. При мен е нямало такова нещо. Ние се заселихме в този дом през 1975 г. и живеем тук и до днес. И дори не го ремонтираме. Ако го ремонтираме, животът ни няма да се промени, това са излишни грижи. 

Нужно е човек психологически да се удовлетворява от това, което е възможно и което е достъпно. Аз лично нямам никакво притеснение за бъдещето. И никога не съм имал. 

Вторият фактор е семейството, важно е човек да има такова. За да си помагат хората един на друг. Това е главното условие за спокоен живот. Ние с Рита винаги и всичко сме правили заедно. Едно надеждно семейство създава стабилност на психиката. Аз много рядко съм виждал това сред своите приятели, затова повечето имаха проблеми. Това, в крайна сметка, се отразява на здравето. 

- А задавали ли сте си въпроса защо повечето диктатори живеят дълго?

- Това зависи от психологията на човека. Аз не мисля, че диктаторите живеят дълго.

Фидел Кастро например изживя сравнително дълъг живот. Но той се е грижил много за здравето си, въпреки че е пушел. Създал е Институт по геронтология, както и добра медицинска система в Куба. Много богати хора са пътували дотам, за да се лекуват. Има още една група хора, разузнавачите, но те са със здрави нерви, устойчива психика, физически и психически много добре тренирани. Те не губят самообладание и спокойствие във всякаква обстановка. Хората от кои професии не живеят дълго? Това са миньори, металурзи, селскостопански работници. Дълголетниците основно се срещат сред интелигенцията. Сред селяните са много малко тези, които живеят дълго. Например болестта на Алцхаймер и старческото слабоумие в значителна степен са разпространени сред представителите на физическия, а не на умствения труд. Много проблеми възникват при онези, които работят на три смени, там, където работният цикъл е непрекъснат. Работата на смени, когато човек трябва да работи през нощта, влияе много негативно на организма.  

Физически тежката работа означава кратка продължителност на живота. А най-дългата продължителност се наблюдаваше при свещениците. Може би защото при тях стресовото натоварване е много по-слабо. Психическият стрес съкращава живота.

Свещениците не излизат в пенсия, при тях няма оставки, могат да си работят до края. Освен това са максимално удовлетворени от своята работа и живот.

Яна БОЯДЖИЕВА