Пловдив влезе с летящ старт в топкласация за най-бързо развиващите се градове в сектора на недвижимите имоти. Градът под тепетата се нарежда непосредствено след Загреб и Лисабон в ранглистата, създадена от пренареждане на инвеститорския интерес заради предстоящия Брекзит. Това става ясно от доклад на анализатори, които обединяват 600 брокерски агенции в 70 държави.

Дали защото е Европейска столица на културата през 2019 г. или поради факта, че е вторият най-голям български град, Пловдив привлича вниманието на предприемачите. За 2018 г. ръстът в цените на имотите тук е 16%. Не по-маловажен фактор е наличието на много чуждестранни инвеститори в промишлените територии и икономическите зони на града, отбелязва "Марица".

Първенецът Загреб отбелязва ръст при цените на жилища от 20%. Извън хърватската столица средното поскъпване на имотите в страната е 8,5%. Близо 20% от купувачите са чужденци, посочват анализаторите.

В Лисабон акцентът е върху ваканционните имоти. До голяма степен заслуга за това има програмата "Златна виза”. Тя позволява на чужденец, който придобие имот на стойност над 350 000 ​евро в слабо развитите региони и над 500 000 евро в големите градове да получи гражданство. Там ръстът в цените на жилищата за 2018 г. също е 20%.