Полицията и прокуратурата в Русе започнаха проверка по фактите, изнесени от разследващ екип на британската телевизия Би Би Си за българин, участник в мрежа за отглеждане на бойни кучета и организиране на кучешки боеве.

В предаване на британската телевизия Би Би Си 1, излъчено снощи, се разкрива мрежа за организиране на кучешки боеве и търговия с обучени за битки животни, ръководена от българи.

В кадрите попада и русенецът Ивайло Николов, сочен за един от големите играчи в схемата с бойни кучета. Според разследването на журналистите Николов притежава развъдник за питбули и фирма за специализиран превоз на животни. Цената, на която се продавало едно такова бойно куче, е около 3000 евро, а документите на животното били издавани от български ветеринарен лекар. Тази схема действала в 29 страни по света по информация на Би Би Си, а в репортажа са показани кадри от своеобразните тренировки на кучетата, като се чуват гласове, които говорят на български език.

Ръководителят на Областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Теодор Атанасов съобщи, че още днес е започнала съвместна проверка с Районната прокуратура по изнесените факти и обстоятелства.