Рано сутринта празникът започна с литургия, отслужена от пловдивския епископ Арсений в църквата “Св.Петка Преображенска”.

След молитвата с шествие миряните се отправиха към площад “Тракия”. Ние сме отново тук да участваме с радостта, на вашия празник поздрави Арсений насъбралите се гости и жители на мегдана.

Благословени да бъдете щом всяка година сте при нас, се обърна кметът Диана Овчарова към божиите служители. Окрилени сме от надеждата да променяме града си за по-добро. Благодаря на всеки един от вас, който през годините подкрепяше усилията на общината. Нашето вино е най-хубавото. Честит празник, Ивайловград!. Пристъпи се към традиционото зарязване на лозата. Първи заряза Арсений, след това Овчарова и гостите.

Тук традицията повелява да се избира Трифон като новият бе граничният полицай Антон Авджиев. Специален гост бе Раимонд Филипяк от побратимения Френски град Лонго, който пожела берекет на винарите. Празникът уважиха зам.областният управител Стефка Здравкова и депутатът Виолета Желева. Много танци и хора се извиха на площада, а за настроение имаше греяно вино.