Не вярвам да се случи нещо много лошо с имиджа на България след разкритията за венецуелските милиони в наша банка. Това каза икономистът Владимир Каролев във връзка с горещата новина от последните дни, че българин е получавал десетки милиони от Венецуела в наша банка. От доверителната сметка на българина парите са разпределяни по други сметки в различни банки.

"У нас има доста силен контрол, ако някой иска да си върши работата. За всички суми над 10 000 сте длъжни да пишете декларация откъде е произходът на парите и едно от копията отива в ДАНС, където трябва да има служители, които следят. В самия факт, че са преведени парите, няма нищо незаконно. Може да бъде незаконно основанието за превод", обясни Каролев.

"Преди повече от седмица туит на венецуелски депутат се завъртя в мрежата, в него беше спомената и България. Де факто - това се оказа вярно. Във Венецуела в момента има двувластие - парламентът е под контрола на опозицията, а Мадуро контролира изпълнителната власт. Така че, най-вероятно този депутат е имал контакти с Държавната петролна асоциация и е разбрал, че се изнасят пари", обясни Каролев.

"Всеки българин може да открие сметка, ако даде пълномощно на адвоката си, в което са описани съответните цели. Службите сами трябва да потърсят отговорите и ако са закъснели, ще трябва да има уволнения", допълни икономистът.

"Венецуелските крадци са използвали и много други банки и няма да се учудя и тази схема да е станала дори в някой клон в американска банка преди забраната", разкри икономистът.

"Не мисля, че това е нещо срамно за България, стига тази схема да не е действала с години" заключи Каролев.

Припомняме, че вчера стана ясно, че българинът получавал милиони от Венецуела, се казва Цветан Цанев. Той е добре познат у нас, тъй като е свързван с различни измамни схеми през годините, включително е един от обвиняемите за аферата "каптагон".

Парите са постъпвали в "Инвестбанк на Петя Славова. Именно там и тече проверката на ДАНС.