Ултиматумът на вицепремиера Красимир Каракачанов, че ако не бъде приета Концепцията му за циганската интеграция, ще подаде оставка, бе водеща тема на политическата сцена от вторник. Той предизвика коментари сред управляващи, коалиционни партньори и опозиция.
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ подкрепя текстовете на Концепцията на Красимир Каракачанов в някои от случаите, но по думите му някои текстове трябва да бъдат доста обрани. Цветанов отбеляза, че има опити темата да се използва в предизборен период. „Смятам, че трябва да търсим консенсус и да бъдем достатъчно отговорни, когато дискутираме тази тема. Надявам се, че всички заедно ще допринесем за повече резултати в тази посока“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ. Според Цветанов липсата на заседание на коалиционния съвет не означава, че партньорите не си говорят и не обсъждат темите от политическия дневен ред.

От малката коалиция също направиха свои коментари по темата. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че не би подкрепил концепцията в този й вид. Според него тя трябва да бъде доизкусурена. Той посочи, че не приема много сериозно ултиматумът на Каракачанов. Симеонов заяви, че засега не се очертава свикването на Коалиционен съвет по темата. „Не мисля, че това е повод за коалиционен съвет“, коментира още той.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира, че концепцията не е „свещена крава“ и може да претърпи промени. Той коментира ултиматума на Каракачанов така: „Не смятам, че има отговорен политик, който би стоял в управление, ако не може да реализира своите базисни идеи. В това отношение изявлението на г-н Каракачанов е абсолютно логично". По думите му това не е знак на изнудване и извиване на ръце към партньорите.

Опозицията в лицето на БСП коментира темата във вторник на редовната си пресконференция в централата на партията. Заместник-председателят на партията Кирил Добрев заяви, че след всеки семеен трус в малкото или в голямото семейство някой поема някаква сметка и всичко е мир и любов до следващия огладнял партньор. „Както сме казвали десетки пъти, там не ги свързва нищо друго освен финансов ресурс и пари“, каза той и отчете, че колкото по-рано си отиде това правителство, толкова по-добре за България. Според него е късно за ултиматуми от страна на Красимир Каракачанов и е точно навреме за избори. По думите на Добрев Каракачанов иска да приведе с любимата циганска карта привържениците си в действие.

Деница КИТАНОВА