Големи по размер парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела са минавали през банкови сметки в България и част от средствата са напускали страната ни с вероятно неистински основания. Това стана ясно след среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, началника на ДАНС Димитър Георгиев и американския посланик Ерик Рубин.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че информацията за това е получена от САЩ. „По първоначални данни става дума за сметки, които са открити по редовен път в тази банка – т.е. подозренията не са свързани със самата банка. Но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС“, заяви Цацаров и посочи, че има пълно съдействие и от БНБ. В резултат от проверките у нас ще започне досъдебно производство за пране на пари. ДАНС работи по случая. Агенцията започва пълен мониторинг и пълна проверка на банката. „Взети са мерки остатъчните средства, които не са в малък размер, да се поставят под пълен контрол. Преводи от сметките няма да се допускат”, подчерта Цацаров. От своя страна, директорът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че става дума за преводи в размер на милиони евро.

Главният прокурор посочи, че титулярът на сметката е лице с много гражданства, включително и българско. „Лицето е регистрирано и като адвокат, а по реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън“, обясни Цацаров. Той посочи, че най-вероятно става дума за целенасочен механизъм за изнасяне на парични средства.
Всичко това потвърждава разкритията на венецуелския опозиционен депутат Карлос Папарони от преди няколко дни, според който България е участвала в схема за изнасяне на държавни активи от Венецуела.

Американският посланик в България Ерик Рубин обясни, че американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви на изслушване на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че до момента няма обявени за издирване лица по случая с паричните преводи от Венецуела, тъй като проверката продължава. „Намерената голяма сума пари от Венецуела от една страна представлява банкова тайна, а от друга ДАНС и прокуратурата работят по изясняване на движението на тези пари. Затова можем да кажем само, че е създаден екип, който да провери информацията и да прецени дали има извършване на престъпление“, заяви Маринов. Той посочи, че не може да разкрие коя е банката или какви суми са преминали през сметката. „Всичко, което касае проверката, ще бъде оповестено в момента, в който има достатъчно информация. До момента няма обявени лица за издирване, тъй като тече проверка по отношение на парите“, посочи вътрешният министър.

В телевизионно предаване председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров посочи, че в момента, в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела. По думите на Лазаров, банката е българска, оказано е съдействие от БНБ. „От Нова година насам няма движение. Доверителните сметки на адвокати и адвокатски дружества, обикновено са пари на клиенти, които стоят там и при необходимост се превеждат. Тепърва ДАНС ще установява какво е било движението на тези пари”, заяви той. Според него вероятно е било предназначено по някакъв начин да бъдат връщани обратно във Венецуела. Лазаров уточни, че сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорските служби. Той посочи, че основанието за превод е било закупуване на храна за хуманитарни нужди. Според него вероятно тази сметка е една пощенска кутия, откъдето тези пари са били превеждани извън България.
Цветилена СИМЕОНОВА