Между партньори не е хубаво да се говори с ултиматуми. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира заявеното намерение от страна на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да подаде оставка, ако правителството не приеме концепцията му за ромското малцинство.

Дончев се застъпи за концепцията, но заяви, че за нея трябва да се говори в коалицията, а не да се поставят ултиматуми по този начин.

"Бих приел покана да разгледаме предложението. Моят екип готви отговор до писмо на Каракачанов, което той е разпратил до всички партньори. Имаме нужда от нов, различен, обществен консенсус по темата за интеграцията. Редно е да се променят и голяма част от инструментите, с които се прави подобна политика. Трябва да се посочат няколко приоритета и по тях да се работи. Както направи правителството с връщането на децата в училище", даде пример вицепремиерът в студиото на БНТ.

"Не мисля, че службите не са си свършили работата. Ще коментирам този казус, когато приключи работата на всички служби. Всичко останало би имало характера на спекулация", заяви Дончев по повод разследването на отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

"Опити за саботиране на изборния процес в България има, говоря за изборите от 2015 г. Не мога да кажа кой е авторът. Риск за подобни атаки винаги има. Броените и резултатите от изборите не са свързани в мрежата и няма как да бъдат засегнати от хакерски атаки. Винаги обаче има риск", заяви още вицепремиерът.

"Всеки е в правото си да развива спекулации и хипотези, но изборите не са правилната тема за това. Ще отнеме време обществото да развие своята критичност в морето от информацията. В последно време има фалшиви новини, които се рециклират от трибуната на Народното събрание", коментира Дончев.

"Безспорно ЦИК е с изтичащ мандат. Избори с изцяло нов състав на ЦИК е голяма авантюра. Представете си, че тръгвате на пътешествие с изцяло нов самолетен екипаж. Няма да ви е особено комфортно. Не пречи състава да бъде прегласуван. Не бива да се превръща в тема на политически истерии", категоричен е вицепремиерът.

"Нашето виждане е, че резултатите от изборите зависи от волята на гражданите, а не от квотите в избирателната комисия", добави той. 

"От една страна абсолютно безспорно не е добра практика да се оповестяват данните в изборния ден. Вид лицемерие е да се правим, че няма интерес към подобно нещо. Личното ми мнение е, че ако говорим за данни, това не би могло да води до изкривяване. Все пак знаем, че има медии, които споделят всякакъв вид информация", коментира Дончев.