Наркобаронът Ел Чапо беше признат за виновен от американски съд. Мексиканецът, чието истинско име е Хоакин Гузман, е най-крупният наркобос, изправян на съд. Той беше обвинен в 10 престъпления, сред които трафик на наркотици, незаконно притежание на оръжие и пране на пари. 

Делото продължи почти три месеца и накрая журито единодушно призна Ел Чапо за виновен по всички обвинения. Присъдата предстои да бъде определена.

"Очакваме съдията да му даде доживотна присъда без право на замяна. Това е победа за американския народ, който страдаше, докато Гузман трупаше милиарди", коментира прокурорът Ричард Донахю.

Ел Чапо беше предаден на САЩ, след като с пригоден мотоциклет избяга през тунел от строг тъмничен затвор в Мексико и беше заловен повторно. По време на делото имаше сензационни твърдения от неговите главорези, които се явиха като свидетели. Единият каза, че бившият президент на Мексико Енрике Пеня Нието пискал подкуп от 250 милиона долара, за да остави Ел Чапо на мира, но наркобаронът му дал само 100 милиона.

Преди да бъде заловен Ел Чапо водеше най-големия картел в Мексико - Синалоа. Той правеше толкова пари, че влезе в списъка с милиардери на списание "Форбс".