Съденият за продажба на наркотици Атанас Гаргата подготвял бягството си от България в Сърбия заради тежък конфликт с друг криминален герой - Радо Темерута.

Първата стъпка от плана на Гаргата вече е направена, пише столичен седмичник. От месец време той не е в затвора, а е на свобода срещу гаранция от 15 бона. Това се е случило с решение на Специализирания наказателен съд. Официалният мотив на магистратите е, че той има проблеми със сърцето, които могат да му докарат инфаркт, ако седи зад решетките.

Гаргата и неговите авери бяха ударени от ГДБОП през октомври 2018 г. Според прокуратурата, те са действали като организирана престъпна група, която търгувала с дрога в Банско и Разлог. На подсъдимата скамейка застанаха също и Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов. 

В престъпния свят се говорило под сурдинка, че акцията на ГДБОП е проведена, след като конкуретна група подала сигнал пред ченгетата. Най-голяма сметка от това Гаргата да бъде разкаран имал именно Радо Темерута. Той действал в съдружие с Иво Турчина в същия район, където Гаргата и аверите му развързвали кокаин.

Темерута и Гаргата преди години били заедно в една организация, но се скарали и започнали да работят разделени. В момента Радо Темерута се сочи за един от основните играчи на наркоразпространението в София.

свързани новини