Белград. САЩ не са нито организатори, нито финансират антиправителствените протести „Един от пет милиона“ в Сърбия. Това увериха от американската дипломатическа мисия в Белград в отговор на твърденията на сръсбкия вестник Informer, че посолството на САЩ стои зад демонстрациите, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.
„Не знаем защо, но Informer отказва да публикува фактите. Нашата работа е да разберем Сърбия. Редовните срещи с правителствени и опозиционни политици, както и с други лица в цяла Сърбия, са част от тази работа. САЩ не са организатор, нито финансират протестите „Един от пет милиона“, някой лъже“, се казва в съобщение от дипломатическата мисия на САЩ в западната ни съседка, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
Преди няколко дни белградското издание публикува снимки, които определи като „доказателство, че американското посолство и неговите хора за специални операции стоят зад протестите в Белград от декември миналата година".
В един от текстовете е посочено, че „няма дилема, че политическият отдел на американското посолство в Белград координира демонстрациите и дава инструкции на техните организатори".
Освен това, Informer публикува и снимки, на една от които е Йелена Ансонович, един от организаторите на протестите, която – според изданието – е уловена в момент, в който „получава инструкции от третия секретар на американското посолство".

Превод и редакция: Тереза Герова