Фабриката за месо във село Войводиново, голяма част от която изгоря в огнен ад завчера, е строена и оборудвана с европейски средства. Фирма "Унитемп" ООД е била бенефициент по ОП "Развитие на селските региони" в програмния период 2007-2013 г. "Собствениците са получили общо 2 854 868 лева инвестиционна субсидия по два проекта. Първият е за изграждане и оборудване на кланица за червени меса, като за него дружеството получава 2 741 422 лв. Вторият е за закупуване на стелажно оборудване и по него са били изплатени 113 446 лв. Като ползвател на средства по оперативните програми на Евросъюза фабриката задължително трябва да е застрахована, но мониторинговият период за подобен вид инвестиции е до 5 години и е изтекъл, пише Мрица.

Цялостната инвестиция, направена през 2012 година във фабриката за кланично месо, е на стойност 4.5 млн. лв., което предполага, че собствениците са вложили в него около 1,7 млн. лева. Капацитетът на предприятието за преработка на червени меса е до 48 тона на ден. Компанията разполага и със собствен транспортен парк - за превоз на живи животни, на охладени и дълбоко замразени меса. Дружеството е търговски партньор на много от големите вериги за хранителни стоки, заведения, ресторанти, както и по-малки фирми за разфасоване и продажба на месо. По-голямата част от продукцията на "Унитемп" е за външния пазар. Още в началото на 2007 година дружеството е получило разрешение да изнася в ЕС, а ​през 2009 година започва експорт и в Русия. Дружеството работи и с контрагенти от Близкия изток.


​Интересно е, че дружеството реализира многократно по-големи печалби до 2014 година, когато приходите са 17,8 милиона лева. Следващата година е била шокова за "Унитемп" според финансовите отчети, като приходната част се свива близо три пъти до 6,3 милиона лева. Тенденцията за намаляване на оборотите се запазва и до днес, като за 2017 година дружеството е отчело приход от едва 4,8 милиона лева.