БСП дава общината в Русе на прокуратурата. Общинските съветници от групата на социалистите са изпратили сигнал за безстопанственост и липса на контрол.

Поводът – липсата на тонове медни проводници от контактната тролейбусна мрежа, което е довело до щета от половин милион лева.

Подмяната на тролейбусната мрежа е извършена по европейски проект за модернизиране на градския транспорт през 2015 г., но едва през миналата година става ясно, че част от старите елементи липсват. Според червените се касае за над 48 тона медни проводници за 500 000 лв, предаде Русе Медиа.

„Стана ясно, че е налице проявена безстопанственост и неупражнен контрол от страна на отговорните за това лица от община Русе. Член 219 , ал.1,2 и 4 от НК квалифицират това като общостопански престъпления. До началото на 2019 г. не е направено нищо за установяване на липсите и за овъзмездяване на община Русе от виновните за тези липси“, коментира съветникът от БСП Александър Неделчев.

От общината виждат в действията на социалистите политическа поръчка. Администрацията сама е подала сигнал преди месец, след като фирмата изпълнител не може да обясни къде са проводниците. Отделно, според зам.-кмета Димитър Наков, който е и ръководител на проекта, липсата е по-малка – 27 тона.

Ние искахме да проверим доколко са достоверни обясненията на изпълнителя по обществената поръчка и след като сме установили, че нас не ни удовлетворяват, чак тогава сме подали сигнала. Сигналът на БСП идва, както и питането им, много след нашето писмо и нашия сигнал до прокуратурата. Е аз питам тогава защо е техният сигнал и с какви цели? Обяснението на фирмата е, общо-взето, че и те не знаят къде са отишли, в такъв стил, което е несериозно. При условие, че имат ангажимент, с писмо сме им го вменили, да съхраняват и те гарантират, че са съхранявали в заключено складово помещение самите детайли от контактната мрежа“, заяви зам.-кметът Димитър Наков.

От прокуратурата коментираха единствено сигнала на общината.

„По него е възложена проверка на областната дирекция на МВР. Знам, че се извършва от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и че все още не е приключила“, каза окръжният прокурор Георги Георгиев.

Предстои тепърва да се установи кой и как е изнесъл тоновете медни проводници.