Иран ще унищожи израелски градове, ако бъде нападнат от Съединените щати, заяви високопоставеният представител на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Ядолах Джавани, цитиран от Ройтерс.

"Съединените щати нямат смелост да изстрелят и един куршум по нас въпреки всичко, с което разполагат в областта на отбраната. Ако ни нападнат, ще сравним Тел Авив и Хайфа със земята", посочи Джавани на проява по случай 40-та годишнина от революцията през 1979 г.

Шиитски Иран се ползва днес със засилено влияние в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен, което провокира притеснения в сунитската Саудитска Арабия, която обвинява ислямската република, че иска да доминира в Близкия Изток, отбелязва Ройтерс. Техеран отхвърля тези твърдения, предаде БТА.

"Светът видя как Иран реши да помогне на народите на Сирия, Ливан, Палестина и Йемен и постигна победа. Враговете ни сега признават поражението си", заяви иранският президент Хасан Рохани в реч на площад "Азади" в Техеран.

Високопоставеният ирански военен бригаден генерал Хосейн Салами заяви, че Иран няма да изтегли силите си от района на Близкия Изток въпреки призивите на САЩ в този смисъл.

"Врагът не може да иска от нас да напуснем региона. Те трябва да напуснат региона", отбеляза Салами.