Областна управа обеща съдействие за намиране на подслон на ромите от с. Войводиново Областна администрация обеща да съдейства за предоставяне на общински жилища на ромите с адресна регистрация на ул. „Победа“ в с. Войводиново.

Това решение бе взето на днешната среща в община „Марица“, на която присъстваха зам. -областният управител Петър Петров, кметът Димитър Иванов, заместникът му Петър Минков, кметът на с. Войводиново Димитър Тосев, директор на дирекция „Социално подпомагане – „Марица“ Пенка Патишанова, началникът на Районното управление в с. Труд Александър Дайлянов, жители на с. Войводиново и представители на ромски организации. Кметът Димитър Иванов припомни, че още в началото на първия си мандат е предприел стъпки за решаване на казуса. „Община „Марица“ се опита да реши проблема по мирен начин, като през годините на живеещите на ул. „Победа“ бяха предоставени 19 терена, на които имаше възможност да бъдат построени 38 жилищни постройки.

Само 7 ромски семейства пожелаха да си изградят законни къщи, но за съжаление така и не предприеха нищо по въпроса и до строителство не се стигна. Общината е имала добра воля да реши този заплетен казус.“, обясни Димитър Иванов. Той подчерта, че община „Марица“ не разполага със социални жилища и поиска съдействие от държавата за настаняване на ромите от ул. „Победа“ до произнасянето на съда дали 17-те къщи, чиито обитатели обжалват заповедите за събаряне, са законни или не.

„В никакъв случай не искаме тези хора да останат на улицата, но община „Марица“ за съжаление не разполага със социални жилища. Моля до обявяването на съдебното решение държавата да осигури такива и тези хора да бъдат настанени там.“, призова Димитър Иванов. Зам.-областният управител Петър Петров обеща да организира среща с губернатора Здравко Димитров и да помогне за предоставянето на общински жилища на ромите, които няма къде да живеят. „Напълно е прав кметът Димитър Иванов, че в община „Марица“ няма социални жилища. Ще обсъдим с областния управител какво можем да направим, за да предложим на тези хора подслон.“, посочи Петър Петров.

Представителите на фондация „Рома“ Сандо Бошнаков и Недко Асенов също подкрепиха идеята държавата да осигури социални жилища на ромите. Бошнаков даже изказа недоумение, че повечето от тях са отказали да си построят законни къщи, когато са имали тази възможност. Кметът на с. Войводиново Димитър Тосев изрази надежда, че представителите на ромското население ще съумеят да станат равноправни граждани на България. „Идеята ни не е да дискриминираме ромите и да ги слагаме под друг знаменател, а да им помогнем да си намерят мястото в обществото.“, изтъкна Тосев. Кметът Димитър Иванов бе категоричен, че в името на спокойствието и мира на хората, иска община „Марица“ да е пример затова как по най-добрия начин се е справила с проблема.