Състав на Наказателното отделение на Окръжния съд в Търговище днес разгледа делото, по което лекарка, член на ТЕЛК към МБАЛ в Търговище, е обвинена за подкуп. Делото е разгледано по реда на бързото производство, при съкратено съдебно следствие, по искане на подсъдимата, съобщиха от правораздавателната институция.

С присъдата съдът я признава за виновна в това, че на 28 януари в Търговище, в качеството си на длъжностно лице, поискала и приела от Х.Х. от с. П., община Омуртаг - дар - парична сума от 200 лв. Д-р Г. Русева трябвало да извърши действия по служба - да определи процент трайно намалена работоспособност на Х.Х, поради което и на основание чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс /НК/ й определя наказание от една година и шест месеца "Лишаване от свобода" и "Глоба" в размер на 1000 лв.

Тъй като процесът се провежда по облекчена процедура, наказанието задължително се намалява с 1/3 и окончателното наказание, което следва да изтърпи подсъдимата е една година "Лишаване от свобода". Същото е отложено за изпълнение/ условно наказание/ за срок от три години, уточняват от съда.

Подсъдимата е лишена от правото да заема държавна длъжност във връзка с освидетелстването работоспособността на лица, като член или председател на ТЕЛК, както и да упражнява такава дейност, за срок от три години.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.