Всеки месец за по един час да разговарят с началника на отдел „Образование“ в община Благоевград Симона Митова, поискаха директори на училища на среща в местната управа.. Припомняме, че този въпрос бе обсъждан в началото на месец декември по време на отчетно-изборното събрание на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. За нов председател на СРСНПБ бе избран ръководителят на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев. Тогава колегите му се обединиха около мнението, че в образованието има за решаване много въпроси и затова трябва ежемесечно да обсъждат проблемите си с представители на местната изпълнителна власт.

Поводът за вчерашната среща бе обсъждането на формулата за финансирането на училищата, но бяха засегнати и редица други въпроси. От разясненията на заместник-кмета по хуманитарните дейности Христина Шопова стана ясно, че са предвидени средства за занимания по интереси. За дофинансиране на делегираните държавни дейност са заделени 3,4 млн. лв., в това число 2.2 млн. за издръжка на детските градини, което Хр. Шопова подчерта, че е със 17% повече от миналата година.

Един от най-коментираните въпроси бе колко да е т.нар. резерв за нерегулярни разходи. Както е известно, той е част от бюджета на съответното училище, но се заделя при първостепенния разпоредител – общината, и в края на годината се връща на образователната институция. Досега този резерв бе 1%.

Началник отдел “Финанси и бюджет” Стояна Иванова сподели, че е най-добре във формулата да се заложи не процент, а конкретна цифра, и допълни, че досега общината е заделяла от училищните бюджети по 100-120 хиляди лева годишно.

„Дай боже всичко да върви добре и да продължим да ви връщаме тези пари”, каза по този повод зам. кметът Шопова. Тя подчерта, че формулата за финансиране ще бъде обсъдена с всички директори на училища в общината, затова те ще бъдат поканени на среща през седмицата.

Христина Шопова съобщи и новината, че вече е започнало изграждането на системата за видеонаблюдение. Това потвърди и директорът на 7-о СУ д-р Лилия Стоянова, където вчера е започнало монтирането на камерите. „С приоритет са детските градини и училища. Видеонаблюдение ще има и в парковете и на рискови места за наркоразпространение. Камерите са 3D, с голяма разделителна способност и могат да разчитат номерата на колите и даже цвета на очите на хората. Контролният център ще е в полицията”, разясни зам. кметът. В първия етап от изграждането на системата са включени 7-о СУ, 2-о, 3-о ОУ, Математическата и Езиковата гимназии, няколко детски градини, като видеонаблюдението около тези образователни институции трябва да е готово до края на месец март.

По време на срещата бяха обсъдени и редица други въпроси. Така например директорът на БПГ Антон Драгоев повдигна въпроса за безопасността на учениците и пресичаната от тях натоварена улица „Иван Михайлов“ пред училището. От общината потвърдиха, че участъкът е опасен и там ще бъдат изградени „легнали полицаи“, за да намалят скоростта на преминаващите автомобили.

Директорът на НХГ Марин М. Митов пък повдигна въпроса кой контролира търговците, продаващи цигари и алкохол на непълнолетни лица. Той разказа и за случай как майка потърсила помощ от дирекция „Социално подпомагане“, тъй като синът й не излизал от дискотеката.

Присъстващите се обединиха около мнението, че има наредби и заповеди, включително и за вечерен час, но те не се спазват. Във връзка с това Хр. Шопова пое ангажимент да организира среща с представители на всички институции, имащи отношение към тези въпроси, и изрази надежда, че видеонаблюдението също ще спомогне за решаване на проблемите.

„Виждате, че има много теми за обсъждане и всеки от нас иска да каже по нещо. Затова ви отправяме предложение да се срещаме периодично всеки месец за по един час”, обърна се директорът на 7-о СУ д-р Л. Стоянова към началника на отдел „Образование“ С. Митова, която прие поканата и заяви, че винаги е готова за срещи и разговори.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА