Управителят на Специализираната болница за активно лечение по онкология „Св. Мина” в Благоевград д-р Георги Георгиев подаде молба за напускане. Посочените в нея причини са „лични”, а датата, на която патоанатомът смята да освободи директорския кабинет, е 15 март.

„Има такава молба и затова на сесията на 22 февруари ще внеса предложение в ОбС да се обяви конкурс за мястото на д-р Георгиев – коментира вчера за „Струма” председателят Радослав Тасков. – Дотогава обаче трябва да вкарам предложение в здравната комисия за избор на временно изпълняващ длъжността, защото процедурата след обявяване на конкурса е доста дълга – близо 2 месеца, и няма как да оставим здравното заведение без управител”, уточни Тасков.

Оставката на д-р Георгиев бе очаквана, след като на ноемврийската сесия миналата година Общинският съвет отказа да поднови договора му за управление, но го остави на поста му до провеждането на конкурс. До това гласуване се стигна, след като съветникът Кирил Ваклинов изнесе данни от одитните доклади на онкоболницата, според които общите задължения на СБАЛО са малко над 2,9 милиона лева. Ваклинов призова тогава д-р Георгиев да коментира в какви отношения е с болничния персонал, защото имаше подписка срещу него, и припомни акцията на ГДБОП в болничната аптека, при която аптекарката Светлана Тюлекова бе арестувана по подозрение за участие в организирана престъпна дейност, свързана с кражба на скъпи лекарства за онкоболни.

Отговорът на д-р Георгиев тогава бе, че данните са измислени заради лично отношение към него от страна на недоброжелатели, а дълговете са 1,9 милиона лева.

Въпреки че на ноемврийската сесия бе взето решение конкурсът за нов управител да се проведе най-късно до края на месец май т. г., д-р Георгиев издържа само 2 месеца и подаде молба за напускане.

Патоанатомът се разделя с шефското място след близо 5 г. управление на здравното заведение. През 2014 г. той бе назначен на поста временно, след като предшественичката му д-р Христина Кузманова се пенсионира, а на следващата година спечели конкурс за мястото, побеждавайки само със 7 стотни тогавашната главна счетоводителка Нина Марчева, която след това уволни. Договорът му за управление изтече през септември 2018 г.

Д-р Георгиев нашумя с решението си преди 2 г. да се спрат всички хирургични дейности в болницата и да бъдат закрити отделенията по хирургия със сектор гастроентерология, гинекология, реанимация и микробиология, за да може болницата да пести по 265 000 лв. на година. Срещу тази визия на Георгиев за спасението на СБАЛО скочиха болничният персонал и пациенти, минали през някое от нарочените за закриване отделения, или чакащи ред да постъпят. В крайна сметка до ликвидиране на отделенията не се стигна, но Георгиев си навлече сериозни негативи сред колегите, включително и на шефа на хирургията и председател на Комисията по здравеопазване в ОбС д-р Владимир Таковски, който поиска отстраняването на шефа му, като го обвини в некомпетентно управление.

Миналата година пък стана ясно, че д-р Георгиев е сред най-заможните лекари в Благоевград, като по-голямата част от недвижимата и движимата му собственост е купена по времето, когато стана управител на общинската СБАЛО „Св. Мина”.Става въпрос за 2 апартамента в София, 2 в Благоевград, части от къща с двор в с. Горна Брезница, апартамент в Кюстендил плюс 4 леки автомобила, 3 от които са придобити на старо през 2015-2017 г.

Д-р Г. Георгиев няма да остане безработен – той е собственик на лаборатория, която преди 5 г. прехвърли фиктивно на санданчанка, за да не взлезе в казуса „конфликт на интереси”, освен това засега е единственият в Благоевград специалист по патоанатомия и без него благоевградската онкоболница би загубила доста клинични пътеки, а оттам и пари от Здравната каса.

ВАНЯ СИМЕОНОВА