Само във Флагман! Вижте кои 11 болници у нас имат право да прилагат най-новите лекарства срещу рак

Оказва се, че пациенти от Сливенска, Ямболска и Бургаска област могат да търсят лечение най-близо до тях само в една болница


Новите терапии дават шанс за повишаване на качеството и продължителността на живота и са безплатни за пациента



11 са болниците в страната, които имат право да прилагат  най-новите медикаменти за лечение на пациенти с онкологични заболявания.  Информацията е извънредно  важна, за тези, които правят всичко възможно да удължат живота си, превръщайки заболяването в хронично, докато медицината напредва  и вярвайки дълбоко  себе си, че ракът е лечим.

Тези лекарства нашумяха през изминалага година, но първоначално беше наложен мораториум  от Народното събрание, който в последствие, под силния обществен и политически натиск, беше отменен.  В тази връзка Националният съвет по цени и реимбурсиране  прие рестриктивни правила за отпускането на новите лекарства, в резултат на което до средата на миналата година не беше предписана нито една опаковка.

Лечението с новите молекули вече е възможно и то обхваща  пациенти с прогресирал първичен карцином на бял дроб, гърда, дебело черво, черен дроб и рак на кожата. Някои от тези лекарства са изключително скъпи, но всички са напълно безплатни за пациентите, защото стойността им се покрива на 100% от Националната здравноосигурителна каса.

Всеки болен, който е показан за прилагане на някои от тези медикаменти, може да търси лечение само в определени болници в страната.

Те са общо 6 в София, 2 в Пловдив и по една в Плевен, Варна и Бургас. Ето кои:

1. "СБАЛО” ЕАД, София
2. УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ", София
3. УМБАЛ „Аджибадем Сити Клиник" ЕООД, София
4. УМБАЛ "Софиямед", София
5. УМБАЛ "Свети Иван Рилски" ЕАД, София
6. Военномедицинска Академия, София
7. УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД, Пловдив
8. УМБАЛ "Пълмед" ЕАД, Пловдив
9. УМБАЛ „Св. Марина“ ЕАД – Варна
10. УМБАЛ "Георги Странски " ЕАД, Плевен
11. УМБАЛ "Дева Мария", Бургас

Според специалистите по медицинска онкология  новите терапии дават шанс за повишаване качеството и продължителността на живота на пациентите.

За съжаление рестриктивните мерки за прилагането на иновативните лекарства не позволяват на комплексните онкологични центрове да ги изписват, а правото се дава само на определени университетски болници. Така информация за възможно по-добро и надеждно лечение може да не достигне до болния.

Лекарите в КОЦ-овете се ограничават само до медикаменти, които се поемат от НЗОК, а перспективата за доплащане на иновациите са непосилни за повечето онкоболни.

Проверка на Флагман показва, че първият пациент в България, на който е приложена терапия с иновативен медикамент е жена от Пловдив - с метастазирал първичен рак на белия дроб. Лечението се провежда в Университетска болница „Дева Мария“ в Бургас, като цената за изписаните до момента лекарства възлиза на малко над 114 хил. лв.  Общо 7 са пациентите в Бургас, чиято таргетна терапия включва новите молекули. Лечението на тези онкоболни  възлиза на над четвърт милион лева, като пациентите не заплащат и стотинка. Скъпоструващите медикаменти се поемат от Касата, но само ако терапията се провежда в някоя от гореизброените болници.

Оказва се, че за пациентите от Сливенска, Ямболска и Бургаска област могат да потърсят лечение най-близо до тях само в една болница в Бургас.