Еколог: Строежът на ресторант и паркинг на къмпинг „Градина” е върху разрушена дюна

Дюна на терена, на който ще се строи, има, въпреки че е в лошо състояние, т.е. почти унищожена е, каза Спас Узунов


Проверихме дали има картирани дюни по специализираните карти, но няма, каза шефката на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова

Строежът на ресторант и паркинг на къмпинг „Градина” е върху разрушена дюна. Това каза пред камерата на Нова телевизия Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие".
„Получихме сигнал и проверихме на място. Оказа се, че има строеж без информационна табела. Нямаше кой да попитаме. Свързахме се с РИОСВ – Бургас. Казаха ни, че са направени всички необходими оценки“, добави той.
„Не ни притеснява строежа, защото е напълно законен. В частен имот е, минали са процедурите, фигурира в общия устройствен план, има екологична оценка, но гледах едни стари снимки от 80-те години. Тук дюната е била доста голяма и висока. Това е сива дюна. Стигала е почти до дерето. През 90-те години е започнало унищожаването й“, уточни природозащитникът.
„Сега при изследванията тук не се установява дюна, защото наистина 
сега не можеш да кажеш, че е природна забележителност. За да е дюна, трябва да има два елемента – пясък и характерна растителност. Нямаме ги, но дюна продължава да има, въпреки че е в лошо състояние, т.е. почти унищожена е“, добави той.
Техническият ръководител инж. Дуков пък каза, че за обекта имаме всички необходими разрешителни. „Разполагам със снимки, направени преди да започнем строителните дейности. Има това, което и на съседните терени, т.е. трева“, поясни той.
„Всеки обект има канализация. Тя води до пречиствателната станция в Созопол“, уточни инж. Дуков.

Директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова потвърди, че строежът е законен.
„Не мога да ви кажа с крачки дали разстоянието до водата е 100 или 70 метра, но за обекта са направени всички процедури. Тук има канализация от две години. Първите ни стъпка, които се правят, са свързани с проверката дали има картирани дюни по специализираните карти. Установено е, че такива няма“, подчерта Атанасова.
След това обектът е подложен на оценка за съвместимост с Натура зоната за птици и най-близката за местообитание, каза още тя.

В категории: Созопол