Дамаск. Две групи бойци от терористичната организация „Джабхат ал-Нусра“, наброяващи до 400 души, нападнаха сирийските войски в зоната за деескалация „Идлиб“. Това съобщи за журналистите ръководителя на Руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия, генерал-лейтенант Сергей Соломатин, предава агенция TACC.
„Формированията на „Джабхат ан-Нусра“ едновременно атакуваха позициите на правителствени войски в областите Абу ал-Духур и Абу-Шарджа. Във всяка посока действаха групи от 150-200 бойци на 15-20 пикапа с тежки картечници“,заяви той, добавяйки, че нападението е започнало вечерта на 22 януари.
Соломатин отбеляза, че в района на Абу Духур бойците са използвали самоубийствен атентатор в кола, която е била унищожена от противотанкова управляема ракета пред фронтовата линия на правителствените сили.
„Терористите успяха да проникнат в защитата на сирийската армия на дълбочина от 1,5 км, след което те бяха спрени от огън и изтласкани“, добави генералът. В района на Абу Шарджа атаката на бойците беше прекъсната от огъня на сирийските военни и след като понесоха загуби, те се оттеглиха към първоначалните си позиции, каза Соломатин.

Превод и редакция: Калоян Пенков