Лондон. Тереза Мей е под натиск от своя кабинет, за да подкрепи план за осигуряване на времеви ограничения за ирландската предпазна мярка, която е мразена от толкова много депутати, пише вестник Independent.
Трима висши министри настояват от нея да подкрепи този ход, за да позволи на парламента да гласува за въвеждането на клауза за прекратяване на действието на предпазния механизъм.
Те твърдят, че тя ще й даде възможност да извлече отстъпки от Европейския съюз, но има резерви да се подкрепи изрично от „Даунинг стрийт“, защото в Брюксел може да падне лошо, тъй като той противоречи на сделката, за която Мей прекара 19 месеца в преговори.
Тереза Мей води своето ежеседмично заседание на кабинета, на което министрите получиха актуална информация за готовността за Брекзит, както и по-широка дискусия относно процеса на оттегляне на Обединеното кралство и защитата.
Предпазният механизъм влиза в сила, ако Обединеното кралство не успее да постигне споразумение за бъдещо търговско споразумение с ЕС до декември 2020 г. и би могло потенциално да заключи Великобритания в неясен митнически съюз.
Служители в кабинета потвърдиха, че външният министър Джеръми Хънт твърди, че най-добрият начин да се движи напред е да има парламентарна подкрепа за времево ограничение на защитния механизъм, а след това да се отнесе в Брюксел като доказателство за това, което трябва да се случи, за да премине споразумението в парламента.
Independent разбра, че Андреа Лийдсъм и Пени Мордънт биха подкрепили плана и настояват за това, като начин да се спаси споразумението за оттегляне на Тереза Мей.
Но един източник заяви, че предпочитанията на правителството ще бъдат депутатите да направят този ход без подкрепата на изпълнителната власт, което ще позволи на Мей да спори за времево ограничение, като същевременно ще може да претендира в Брюксел, че няма друг избор, освен да направи това, защото парламентът е поискал.
Това би могло да се случи, ако Бъркоу позволи на депутатите да гласуват за изменение, внесено за втори път от консервативния депутат Андрю Мърисън, което ако бъде прието, ще направи така, че приемането на споразумението за оттегляне зависи от това дали ще има срок.
Но последният път, когато беше внесен, председателят отказа да го обяви, ядосвайки министри, които подкрепиха плана. От Даунинг стрийт 10 не са уверени, че ЕС ще реагира добре, ако изменението беше прието.
Консервативни привърженици на Брекзит са започнали да предлагат, че могат да подкрепят споразумението на Тереза Мей, ако може да намери начин да се извлече нова отстъпка за предпазния механизъм.
Джейкъб Рийс-Мог каза в края на седмицата, че ще предпочете сделката на министър-председателя пред оставане в ЕС, а Надин Дорис също предполага, че може да има обстоятелства, при които тя може да я подкрепи.
Сами Уилсън от Земократичната юнионистка партия също посочи, че може да живее със защитен механизъм, стига да има значителни промени в него.
В кабинета проевропейските министри твърдят, че натискът върху искащите Брекзит да подкрепят сделката на Тереза Мей трябва да се засили, като се подчертае идеята, че Великобритания може просто да остане в ЕС, ако бъде отхвърлена.