Ню Йорк. Доклади за два дрона временно са спрели пристиганията на второто по големина летище в Ню Йорк, съобщи говорителят на Федералната авиационна администрация, пише британския вестник The Guardian.
Дроновете са докладвани от полети, които се подготвят за приземяване на международното летище Нюарк в северната част на Ню Джърси. Дроновете бяха наблюдавани да летят на около 3500 фута над друго близко летище, Тетерборо, което е на около 20 мили на север.
Не се съобщава за по-нататъшни наблюдения на дронове и оттогава пристиганията са възобновени на летището, каза говорителят.
Летището, управлявано от пристанищната администрация на Ню Йорк и Ню Джърси, заяви, че „подкрепя всички федерални правоприлагащи органи при разследването на този инцидент“, се казва в изявление, публикувано в Twitter.
Кратката пауза е на фона на загрижеността за потенциала на дроновете да причиняват щети на въздушния трафик. В края на декември наблюденията на безпилотни самолети в близост до летището „Гетуик“ в Обединеното кралство доведоха до пълен хаос, тъй като около 1 000 полета бяха отменени за три дни, засягайки около 140 000 души.
На 8 януари друго наблюдение на безпилотни самолети предизвика приземяването на полети на летище „Хийтроу“ в Лондон.
Летище „Нюарк“ е едно от най-натоварените в САЩ, обслужвайки 43,3 милиона пътници през 2017 г., последната година, за която са публикувани данни.
Уебсайтът на Федералната авиационна администрация съветва любителите да не летят с безпилотни самолети над 400 фута и да не го правят близо до летищата.