София. Грипът, който вече е в пика си, взе жертви. Отделенията по пулмология в различните областни болница са пълни с пациенти с усложнения, предимно пневмонии. Грипна ваканция е обявена в училищата и детските градини в областите Перник, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна, Добрич, Сливен, София област и Силистра.
Препоръката на специалистите е хората да не се самолекуват, когато настъпят симптоми на грип - температура, отпадналост, главоболие, кашлица и т.н., а да потърсят лекарска помощ. Грипът се предава много лесно и бързо. Освен чрез ваксинация, извършена през октомври, ноември или декември, хората могат да се предпазят като поддържат добро общо състояние и ограничат контактите си с болни хора. За Агенция „Фокус“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че имунизацията не дава 100% гаранция, че няма да се разболеем, но ваксината ако не предпазва толкова от разболяване, то тя поне предпазва от усложненията и от тежкото протичане на болестта.
В понеделник 5-годишно дете в Благоевград почина след усложнение при грипа. Общо 4 са смъртните случаи в Пловдив след прекарани пневмонии. Трима души в по-тежко състояние и с пневмония са преместени в интензивното отделение и са поставени на апаратна вентилация в УМБАЛ-Пловдив. В Пазарджик до момента има един смъртен случай, в местната болница с тежки усложнения и на командно дишане са настанени четирима души.