Москва. Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори в Кремъл с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който ще посети Русия за еднодневно работно посещение - първото чуждестранно посещение през 2019 г. Както се съобщава по-рано от пресслужбата на Кремъл, лидерите ще обсъдят решаването на проблемите в Сирия. Миналата седмица Путин дискутира с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация теми, които се очаква да бъдат разгледани на предстоящата среща с Ердоган. По данни на турското президентство преговорите ще се проведат първо в тесен формат, а след това в разширен формат - с участието на делегации, в чиито състав ще бъдат министри и други официални представители на двете страни.
Съветникът на президента Юрий Ушаков заяви пред репортери, че ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена в контекста на решението на САЩ да изтегли войските си от арабската република. Специално внимание ще бъде отделено на прилагането на руско-турските споразумения за зона на деескалацията в сирийската провинция Идлиб.
Той добави, че планират да бъдат обсъдени и други аспекти на сирийското урегулиране, включително въпроси, свързани със започването на работата на конституционната комисия. Той припомни, че тройката от Астана (Русия, Иран и Турция) вече е представила списък, съгласуван със сирийската страна, на представители на гражданското общество, които трябва да бъдат включени в този орган.
Друг въпрос в дневния ред на срещата на двамата президенти е свикването на следващата тристранна среща между Русия-Турция-Иран за сирийско урегулиране. По думите на Ушаков Москва възнамерява да предложи да се проведе на руска територия. Датата ще бъде определена по-късно, след преговорите между Путин и Ердоган и след консултации с иранската страна.

Превод и редакция: Калоян Пенков