Gizchina публикува интересна диаграма, показваща колко бързо различните производители представят най-новите обновявания на операционната система Android за своите нови смартфони. Всъщност диаграмата в нещо като рейтинг на най-известните брандове смартфони, показващ доколко бързо се появяват новите версии и обновяванията за ОС Android.

Трудно е да се определи лидера в тази класация. При Android 7 Nougat най-бърза е компанията Motorola, която по-бързо от останалите (около 90 дни след излизането на нова версия на операционната система) започва разпространяването на съответното обновяване (за Moto Z).

При Android 8 Oreo по-бързо от другите са получили обновявания телефоните Nokia и Sony Xperia.

Актуалната версия на Android 9 Pie най-бързо са получили потребителите със смартфоните OnePlus и Sony Xperia.

Докато определянето на лидера не е лесно, най-бавният производител се вижда съвсем ясно. Това е компанията LG, която цели 270 дни е подготвяла обновяванията за флагманския модел на серия G, а за представянето на обновяване до ОС Android 8 Oreo на този производител са му били необходими 320 дни.

Да отбележим, че появата на обновяване за един или друг смартфон зависи не само от производителя, а и от мобилния оператор. Да напомним, че през есента на 2017 година Google представи инициативата Project Treble за по-лесно и бързо разгръщане на новите версии на ОС Android.