Само за ден 2/3 от изследваните проби потвърждават заразата - това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория заразата е доказана при 4-ма починали. Циркулират и парагрипни вируси и аденовируси - откриват ги при деца под 5 години.

При повечето хора грипът минава за 5-10 дни с оставане вкъщи на легло, много течности и “обикновени” лекарства за сваляне на температурата и обезболяващи. При 1 от петима, пипнали грип, може да протича по-тежко. А в редки случаи се стига до критично състояние от усложнения.

Обикновено това става, когато вирусното заболяване се надгради с бактериална инфекция. Знак за неблагоприятния ход е задържането на високата температура и влошаването на общото състояние след 4-5-ия ден от първите оплаквания. Такива чести прояви са променена кашлица, кървави храчки, задух, побледняване на кожата или синкав тен, синеещи устни, задълбочаваща се отпадналост или неврологични симптоми, които са съмнителни за възпаление на мозъка.

Но голямото коварство на грипа е, че в изключителни случаи дебютира направо като застрашаващо живота състояние.

“Средно един от 3000-3500 болни от грип развива светкавично още в първите часове тежка пневмония с риск за дихателна недостатъчност. А средно 1 от 10 000 прави критично неврологично усложнение с дезориентация и загуба на съзнание от възпаление на мозъка. Най-тежкият енцефалит е грипният - сериозно, но сравнително рядко усложнение, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

“Острите прояви на грипния вирус се дължат на имунна реакция на организма и се развиват много бързо. Грипната вирусна пневмония може да бъде и хеморагична - с гнойни храчки и кръв.

Грипният вирус

се размножава

само в епитела

на белия дроб

и го унищожава, а евентуална реакция на мозъка или в други органи е свързана с имунната реакция.”

В момента има хора и с дихателна недостатъчност, и със засягане на централната нервна система, обясни професорът. Той първи научава актуалните данни за доказаните вируси в проби, изпратени от болни от цялата страна - Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания е част от НЦЗПБ. Според последните резултати страната вече е във фаза на силно разпространение на грип. Основание за преценката е, че само за един ден две трети от изследваните изпратени от болници секрети от носове и гърла на болни деца и възрастни са положителни.

Доминират вирусите от тип А, като

пандемичният,

свински грип

A(H1N1) вече

се открива

2 пъти по-често

от A(H3N2).

Човек не може сам да прецени кой вид го е съборил и при обичаен ход на заболяването не е нужно. Установяването на точния причинител е от значение за готовността на болниците да реагират със свободни легла, лекарства и кислородни апарати при усложнения.

Само преди две седмици съотношението между двете разновидности беше 1 към 12, уточни националният консултант. Екипът му е изследвал пробите на 17 деца на възраст под 5 години за други 8 респираторни вируса. При тези тестове е

изолиран

парагрипен

вирус тип 3,

който е рисков

за малки деца,

и един вид аденовируси, разказа проф. Кантарджиев.

Човешките парагрипни вируси са разделени на типове от 1 до 4, най-разпространен е 3. Цялата група си прилича с грипните вируси и е втората по честота причина за болнично лечение на малки момчета и момичета с дихателно заболяване. В тази възрастова група парагрипните вируси се нареждат плътно зад респираторния синцитиален вирус, който тежко

поразява

кърмачетата и

недоносените,

но и дробовете

на хора над 80 г.

В България няма данни при колко души грипът е довел директно или косвено до смърт.

Не всяко съмнение при тежко болен се проверява лабораторно, а в актовете често се записва прекият повод, а не причината за фаталния край - спирането на сърцето. Това подхранва теорията, че с грипа до голяма степен е свързана увеличаващата се с около 7000 души месечно смъртност през зимата.

Към момента в националната референтна лаборатория пандемичният грип е доказан при четирима починали, каза директорът на НЦЗПБ.

Грипът ви повали ви? Моля, останете си вкъщи! 

Здравите - мийте се, пипайте дръжки и бутони

през салфетка, ползвайте мокри кърпички.

Тези, които се смятат за незаменими и продължават

болни да ходят на работа, поне да не кашлят срещу

хората в транспорта и офиса, а да го правят в ръкава си.

Ако се разболеете със симптоми на грип, в повечето случаи е достатъчно да останете вкъщи и да избягвате контакт с други хора, за да им спестите заразяване.

Ако обаче имате симптоми на грип и сте изложени на висок риск от грипни усложнения или се чувствате много зле, свържете се с вашия лекар - може да препоръча веднага да започнете антивирусна терапия. Ако има още някой, който не е чул: антибиотиците са безполезни - нямат никакъв ефект върху вируса и изобщо при кой да е вирус. Те влизат като тежка артилерия при бактериални усложнения.

Хората с най-голям риск от усложнения за грип са:

- Деца до 2 години.

- Възрастни над 65.

- Хора с отслабена имунна система и хронични заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечни проблеми, диабет, тежко затлъстяване.

Основният начин, по който вирусите на грипа се разпространяват, е от човек на човек, когато заразен кашля, киха или говори. Миниатюрни капчици, съдържащи вируса, се пръскат във въздуха и колкото по-сух е той, толкова по-голям е рискът дълго да се реят край нас и да живеят, полепнали по повърхности. По-голяма влажност “приземява” вирусите. Човек може да се зарази и като докосне заразните капчици и след това пипа собствените си очи, носа или устата.

Цивилизованото социално отговорно поведение е болните хора да си останат вкъщи, защото грипните вируси са изключително заразни, предупреди проф. Тодор Кантарджиев.

Тези, които се смятат за незаменими и продължават болни да ходят на работа, поне да не кашлят срещу хората в транспорта и офиса, а да го правят в ръкава си, да стоят по-далече от здравите, да не пипат общи вещи в офиса или поне да забърсват след себе си с влажни кърпички. На фона на масовите заболявания в момента и прогнозите следващата и по-следващата седмица да се достигнат предепидемични и епидемични стойности в личен план са много важни профилактичните мерки, които всеки предприема. Възможностите не са много, но при постоянство и стриктност ефектът е висок, особено ако сте заобиколени от по-леко болни.

На първо място е избягването на места, където се събират големи групи хора. Както и ползването на асансьор - ще си дишате с едни хора буквално в лицето. Базово правило е честото миене на ръцете и самоконтрол да не се пипате по лицето, периодично да отваряте прозорците, за да се намалява концентрацията на патогените в затворените помещения, които делите с други хора. Може да ви изглежда обидно за околните, но ще намалите риска за себе си и ако отваряте вратите с еднократна салфетка или мокри кърпички - така правят впрочем много лекари. Прибягвайте до същата тактика за копчето за вратите в транспорта, асансьора и машините за кафе и опаковани храни. Както и за количката в супермаркета.

Използвайте собствена химикалка, когато се налага да се подпишете някъде - особено при лекар, но и в друга служба, в която “циркулират” големи потоци от хора.

Крайно време е, ако живеете нездравословно, да започнете да се храните пълноценно и балансирано; да спите достатъчно: за възрастен човек 7-8 часа, за малко дете - и повече; да прекарвате повече време навън и да проветрявате, ако, разбира се, въздухът е чист, а той е най-чист по време на стеговалеж; не взимайте произволно всички хранителни добавки, които можете да си позволите “на килограм”; погрижете се да не изпадате в дефицит на витамин D, съветва проф. Кантарджиев.

11 души със съмнение за грип са починали 

11 българи са починали в разгара на грипната епидемия, предстои окончателното доказване на причините за смъртта на всеки от тях.

Жертвите в Бургас са 4. Единият е мъж на 39 г. от Поморие, останалите трима са възрастни хора с хронични заболявания.

Помориецът Димо Колев издъхнал в бургаската болница, където се лекувал от пневмония. Развил респираторно заболяване, за което първо се лекувал вкъщи, а после бил приет и в местната болница. Състоянието му се влошило и го настанили в инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас. Изпратихме проби, но се оказаха отрицателни за грип, съобщиха от здравното заведение. За всеки случай от болницата решили да направят аутопсия, за да установят точната причина на смъртта. Колев е баща на две деца.

Още не е доказано дали тримата възрастни са били покосени от грип. Те са мъже на около 70-те, развили пневмонии, но са имали придружаващи хронични заболявания - сърдечни и белодробни. Издъхнали са в белодробната болница в Бургас.

Петима са починали в Пловдив заради усложнения. В УМБАЛ “Св. Георги” са издъхнали две жени, а в УМБАЛ “Пловдив” - трима пациенти. Те са над 85 г., състоянието им е било тежко заради съпътстващи хронични здравословни проблеми. Лекарите от отделението по пулмология в УМБАЛ “Пловдив” смятат, че възрастните са били болни от грип.

“До този момент няма доказани такива проби. Не може всички починали да се асоциират с грипа”, заяви д-р Моника Троянчева от регионалната здравна инспекция. Тя обаче потвърждава, че през последните дни острите респираторни заболявания са зачестили. Това беше причината да се обяви 4-дневна ваканция за училищата в Пловдивския регион.

Усложнения след грип и тежка двустранна пневмония доведоха до смъртта на 5-годишно момченце в Благоевград. Миналата седмица няколко дни детето не е посещавало детска градина заради грип и било лекувано вкъщи.

В неделя баба му забелязала, че момченцето не се подобрява, и родителите го отвели в детското отделение на болницата. Там само след няколко часа състоянието му рязко се влошило и било преместено в реанимация. Въпреки усилията на лекарите в понеделник сутринта то починало.

“Усложненията са се развили за около 12 часа. Състоянието е подобно като при инфаркт при възрастните. Колегите са направили всичко възможно, за да го спасят”, коментира шефът на болницата д-р Огнян Митев. Аутопсията е показала, че усложненията от грипа са прераснали в двустранна пневмония, която е нанесла тежки увреждания върху белия дроб.

“Двустранната вирусна пневмония се е развила мълниеносно. За съжаление, в такива случаи нищо не може да се направи”, каза Веселка Мончева, директор в РЗИ.

42-годишен мъж е починал в реанимацията в Пазарджик след сериозни усложнения вследствие на грип, каза директорът на болницата д-р Васил Вълчев. Други 4-ма пациенти са на командно дишане в в реанимация заради белодробни усложнения.

Обстановката в болницата е неимоверно натоварена заради многото пациенти с распираторни заболявания, заяви д-р Вълчев.

В детските отделения са приети по 10-15 деца над капацитета.