"За мен това са хора, които изобщо не мислят за хората в района, а са правили нещо, което на тях им отърва и им харесва, а трябва и да се усвояват едни пари", категорични са живущите около Шишковата градинка.

От днес затворена за движение е ул. „Михаил Колони“ -  между кръговото кръстовище на площад „Екзарх Йосиф“ и бул. „Княз Борис I“ - пространството пред СУ „Св. Климент Охридски“. 

Причината е, че улица „Михаил Колони” ще бъде превърна във велоалея, която ще е дълга само около 100 метра и няма да има връзка с нито една друга велоалея, което е куриоз.

Живущите са масово против проекта, но тях никой не ги е питал за мнение.

Идват и ти затварят достъпа до дома, без да имаш никакво право да си кажеш думата, обяснява варненец.

"Като Вогоните са. Безпародонни и не мислят за хората. Утре могат и от къщите да ни изгонят", смятат местните.

Проектът е безумен, а целта е просто да се усвоят парите, категорични са живущите и работещите в района, които напрактика ще останат тотално без достъп до домовете и дворовете си.

Защо не направят пешеходна "Княз Борис" към Икономическия университет или Сливница между Общината и хотел "Черно море", чудят се живущите.

Самото превръщане на улицата в пешехдно пространство би имало смисъл единствено, ако улицата стига до плажа.

Факт е обаче, че долната част ще си остане отворена за коли, така че ефектът е нулев, а парите просто ще бъдат похарчени за едно голямо нищо, което вероятно ще достави удоловствие единствено на хора, които се радват на нещастието на живущите.

Те изразиха опасения относно сигурността на сградите, тъй като голяма част са стари и не ясно какво би се случило с основите им предвид престоящото прокопаване.

Кой ще носи отговорност, ако се срути сграда заради тези прокопавания?, питат те.

"А и всички виждаме качеството на ремонтите във Варна. Как е възможно никой да не се допита до живущите в района. Идват, затварят ти улицата и няма нито обсъждане, нито нищо. Все едно сме някакви крепостни селяни", посочват хора от района, които са категорични, че ще се противопоставят на проекта в следващите дни.

На практика 

Какво включва той:

Част от проекта за Шишковата градинка, вкл. ул.Михаил Колони към Морската градина

По периферията на кръговото кръстовище на площад "Екзарх Йосиф" ще има места за кратковременно спиране, но не и за паркиране. Пешеходните пътеки ще са повдигнати и на едно ниво с тротоарите. Това в ефира на Радио Варна ръководителят на проектантския екип на архитектурния план за ремонта арх.Жулиан Начев.

Така в района изобщо няма да може да се паркира, тъй като местата напрактика са намалени с около 300. 

"За мен това са хора, които изобщо не мислят за хората в района, а са правили нещо, което на тях им отърва и им харесва", категорични са местните.

Като цяло животът на хората около Шишковата градинка се влоши, тъй като колите на живущите от "Михаил Колони" и "27 юли" се изписаха в съседните малки улички.

За да оправдаят средствата се предвижда с изцяло нова визия да бъде и чешмата с минерална вода. Тя ще е изработена от много издържлив нов вид бетон, ще има няколко чучура, като проектантите предлагат водата да се пуска с настъпване на бутон на земята. Предвидено е ефектно „водно огледало” - водата в него ще се стича вертикално и ще циркулира подобно на декоративните фонтани, за да няма излишен разход, разказа още арх.Начев.

Кръговото кръстовище на Шишковата градинка ще има велоалея, която ще се спуска по ул. "Михаил Колони" към Морската градина. В момента в тази част на ул.”Колони” са начертани паркоместа към синята зона, които ще бъдат преобразувани в двупосочна велоалея, уточни проектантът. Засега други подходи към велоалеята не са предвидени, поради липсата на концепция за изграждането й от страна на общината.

Така ще имаме уникална велоалея от няма и 100 метра, която идва от никъде и води до никъде.

Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лв.,  осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж” и съфинансиране от община Варна.

Проектантският екип е в състав арх.Жулиaн Начев, арх.Калоян Димов и изследователят на Стара Варна Християн Облаков.

Живущите са категорични, че дълго ще споменават с благодарности и благословии имената им, както и на техните роднини по права линия и никога няма да ги забравят.