Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отговори отрицателно на въпрос дали за либийската страна случаят с танкера "Бадр"/"Бдин" е приключен. Тя коментира темата пред български журналисти в Брюксел след среща с министъра на външните работи на Либия Мохамед Тахер Сияла. Двамата са разговаряли на срещата ЕС-Африка на министерско равнище, информира БТА.

Захариева отбеляза, че за либийската страна това, което са направили българските власти, и връщането на кораба в българско пристанище, показва стремеж за спазването на националното и международното законодателство. Сияла благодарил за действията на българските институции и за това, че корабът е бил върнат под техен надзор. Вицепремиерът съобщи, че разговорът е засегнал дългогодишните задължения на либийската страна към български дружества.

По думите на Захариева либийският външен министър призовал българският бизнес да се чувства спокоен в Либия. Отношенията (София-Триполи) пострадаха заради това, което се случи с медицинските сестри, от кризата в Либия и това, че от няколко години държавата де факто е разделена, коментира в отговор на въпроси вицепремиерът. Захариева изрази готовност, ако влезе в сила решението на българския съд за вината на либийските следователи, водили разпитите на медиците по делото за епидемията от СПИН в Бенгази в края на миналия век, София да съдейства то да бъде изпълнено.

Тя изрази очакване в доклада на Европейската комисия за т. нар. "златни визи" да бъде отправен призив за уеднаквяване на законодателството на ЕС за предоставянето на гражданство. Коментира и въпроса за очаквания утре доклад на ЕК пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Захариева отбеляза, че докладът се отнася за всички държави в ЕС. По нейните думи случаите на присъдено българско гражданство срещу инвестиции не са много.

"Според мен е важно тези инвестиции да бъдат реални, хората да живеят в България и наистина да поддържат тези инвестиции", каза Захариева. Тя уточни, че измененията на закона за българското гражданство, подготвени от работна група към Министерството на правосъдието, ще бъдат подложени на обсъждане в края на месеца.