Основните ни цели са изпълнени, резултатите само подсилват ефекта, смята треньорът на носителите на Купата

Преди десетина дни Хебър триумфира за първи път с Купата на България, постигайки най-големия успех не само във волейболната, но и в спортната история на Пазарджик като цяло. 2000 еуфорични местни фенове и един борбен жълто-син отбор детронираха драматично Нефтохимик с 3-2 в зала "Васил Левски" и показаха, че проектът Хебър върви във възможно най-правилната посока едва две години след началото си. За пътя на Тигрите към триумфа, целите на клуба и бъдещето специално за читателите на "Тема Спорт" разказва старши треньорът и мениджър на тима Атанас Петров.

Г-н Петров, покрай цялата еуфория каква е вашата равносметка седмица след триумфа за Купата на България? Какво ви донесе този успех?

- Голяма победа за цял Пазарджик е тази купа, защото това е един успех, постигнат от много хора, свързани с този проект. И, разбира се, с невероятната публика, която имаме в залата. Започнахме само преди две години и половина, след 18 години отсъствие на града от професионалния волейбол. И във втория сезон в Суперлигата успяхме да вдигнем трофей, което е страхотно. Толкова бързо развитие и ние не сме очаквали в интерес на истината. Нашата основна цел от самото начало беше този проект да е свързан повече с хората, да развиваме професионалния волейбол в града като социален проект, да ангажираме колкото се може повече хора, да ги обединим около отбора. И най-радостното е, че това се получи. Независимо от трофея и от развръзката през този сезон нашата основна цел е постигната.

@@@

Да, в допълнение - ако не бяхте спечелили Купата, проектът отново ли щеше да е толкова успешен, колкото го считате в момента?

- Разбира се, това, което се вижда в залата на всеки наш мач, случващото се по улиците на Пазарджик също. Много е трудно в България да обединиш голям брой хора около една цел, една идея. Това се случва в момента в Пазарджик -

това е голямата победа 

според мен. Ние се опитваме да го направим и във волейболен план издържано, за да имаме успехи, разбира се. Това се получи с един много добър отбор тази година от прекрасни състезатели. Но най-вече разликата в този финал беше, че нашият сплотен колектив успя да се разгърне точно в този мач и да излезе от много труден момент, защото в началото на мача бяхме губещи, но успяхме да се върнем и с характер и воля да вземем победата. Разбира се, и с волейболни аргументи. 

Проектът върви отлично с подкрепата на много хора - как успяхте да обедините общината, която е основният двигател, с бизнеса и всички останали, за да се получи тази хомогенна сплав?

- Първо, в основата са предпоставките, които има спортът волейбол в Пазарджик. Той винаги е присъствал и се е развивал в детско-юношеската школа. И има страхотни традиции тук. Това беше основата, върху която стъпихме. Оттам нататък с подкрепата на общината най-вече и с един стратегически маркетинг PR, с който целяхме да сме позитивни през цялото време, да общуваме с повече хора от всички нива, не само от бизнеса, по някакъв начин приобщихме всички хора към този проект. По-лесно е в един по-малък или средно голям град за България да направиш такова нещо, защото по-лесно хората застават зад една цел, зад една идея, зад един отбор. Предполагам, това също е допринесло. Но най-вече

постепенно градяхме от нулата всяко следващо действие 

без да прескачаме основния етап. Ако бяхме се хвърлили от първата година, защото имаше някаква възможност евентуално за купуване на лиценз и директно участие в Суперлигата, но ние предпочетохме да извървим пътя от Втора лига и след това в елита да надградим. И тази година всичко се получи на максимално добро ниво. Ако бяхме бързали, може би нямаше да стане толкова лесно.

Хебър изглежда наистина като европейски отбор от гледна точка на отношение към медии, изпращане на статистика и информация, което в други клубове у нас почти не се среща, отношение към публика - не само заради талисмана, но и за посещенията по училищата на волейболистите и в същото време като развитие на мъжкия отбор и школата. Дали пък Хебър не е подобрена версия на онова, което в Монтана се опитваха да направят дълго време?

- Аз също съм бил треньор в Монтана, но мисля, че Хебър не е подобрена версия на никой у нас. Хебър е една изцяло нова версия за българския волейбол. В Европа и по света това се прави отдавна. Хората са си дали сметка, че социалната функция на спорта е по-важна от всичко останало. И колкото по-големи са държавите, там се говори даже и за печалба. Но на фона на България и това, с което разполагаме, тук спортът трябва основно да е близо до хората, да ги радва, да ги забавлява, да им вдига адреналина. Важно е да ги кара да се чувстват обединени, да им дава повече самочувствие. При положение че в град като Пазарджик не е имало професионален спорт от много време, това беше от решаващо значение за нас. 

@@@

 

Смятате ли, че този проект ще издържи дълго време през годините, защото сме виждали подобни проекти също да стартират добре, но след известно време идва затишие и накрая приключват.

- Не мога да кажа, защото точно такъв проект не е имало досега във волейбола. Всички опити, които бяха правени също с добри отбори, със спонсори, със средства, не бяха толкова социално насочени. Аз мисля, че

каквото и да се случи тук, в Пазарджик любовта към волейбола ще остане 

и хората ще пълнят залата независимо от нивото. Независимо кой е треньор или кои спонсори и хора ще помагат на този клуб, всеки би го правил с желание, защото ефектът е за целия град. Пълната зала няма как да не накара хората да помагат. Така че всеки би се замислил след нас, че каквото се постига в Пазарджик, си мисля, че по друг начин няма как да се направи. Всяка седмица да събираш по 2000 души на мач и се говори по цяла седмица за това, всеки би се възползвал според мен. Така че мисля, че ефектът ще бъде дългосрочен.

Притеснява ли ви, ако не спечелите титлата тази година и резултатите започнат да вървят към по-ниско от желаното и от вас ниво, хората ще се отдръпнат и е възможно проектът да спадне като ниво? Защото винаги говорим за резултати, гледа се кой е шампион и кой с купата...

- Не мога да кажа. Мисля, че ядрото от волейболните фенове ще си остане в залата и ще подкрепят отбора, а това не е малко. Специално като численост и като социален ефект. Като резултати никой няма гаранции, че ще спечели, затова и спортът е феномен. Затова и резултатът в един нов проект по принцип идва след 4-5 години, това е доказано правило, но при нас се случи доста по-бързо. Но хората в града са волейболно грамотни, те осъзнават колко трудно е да се постигне, така че не мисля, че един негативен резултат ще окаже крайно негативно действие. Разбира се, ако резултатът е трагичен, е възможно, но по начина, по който работим, не мисля, че ще се случи. 

Титлата поставена ли е вече като цел на базата на резултатите ви в редовния сезон?

- Нашата цел е да изградим нашия проект и хората да се забавляват в залата. Втората ни цел беше колкото се може повече деца да влизат в залите - това също се случи. Може би като трета цел си поставихме да гоним някакъв резултат, защото знаете, че когато е подплатен така, ефектът е по-голям. При нас предимството е, че нещата не са поставени да се случват "на всяка цена", затова и състезателите не усещат напрежение и играят много по-спокойно. А това е суперважно в спорта. Ако излизаш с поставени цели на всяка цена нещо да се случи, много често се случва да изгориш и да не можеш да се справиш психологически с напрежението. Нашите основни цели са изпълнени, всичко друго, което може да се случи като резултат, само ще подсили ефекта. 

@@@

 

Как виждате конкуренцията до края на сезона - Нефтохимик, ЦСКА, Левски, Монтана дори, силите са много изравнени и всички ще гледат още по-сериозно на вас...

- Изравнено е първенството, да. Има 5-6 равностойни отбора в челото на класирането. Аз мисля, че те от началото внимават с нас, защото ние направихме добра селекция, после направихме 10 поредни победи, така че

купата не повишава вниманието на съперниците към нас 

По-скоро ще даде повече самочувствие на нашите състезатели. Видяхме, че можем да се справим, и трябва да го използваме. Първенството ще бъде трудно, всички водещи отбори са фокусирани, ние имаме тежки гостувания, тепърва предстоят плейофи. Системата на волейбола е уникална, така че след редовния сезон започва един напълно нов сезон, в който всичко започва отначало. И отбори, които са се подсилили за него, както Нефтохимик е с повече промени, могат да направят изненади. До последно ще има интрига, което е хубаво за зрителите. Ние трябва просто да надграждаме. Имаме добър колектив, добър отбор, трябва да надградим като игра и да покажем волейболни аргументи, за да можем да играем на финал.

 

И последно - вече си осигурихте евроквота чрез Купата на България, ще видим ли Хебър в Европа?

- Апетитът идва с яденето. Мисля, че това е една от последователните стъпки, които са пред нас. След края на сезона, надявам се успешно, следващата стъпка е Европа, така че ще направим всичко възможно да участваме и да се представим достойно там. Тази година само два отбора получават право на участие - шампионът и носителят на купата, а вторият и третият - не. Така че ще видим какво ни предстои там.

Хари ЛАТИФЯН, "Тема Спорт"